Mój debiut na majowej edycji Restaurant Day, który miałam przyjemność współorganizować z kilkoma innymi blogerami kulinarnymi z Podlasia uważam za udany. Piękna pogoda, sceneria jak z bajki, no i co najważniejsze tłumy wygłodniałych spacerowiczów, rowerzystów i osób które specjalnie dla nas przyjechali do malowniczego Supraśla…
Nasze jedzonko tak szybko się rozeszło że wielu z nich musieliśmy pozostawić z pustymi żołądkami za co serdecznie przepraszamy i obiecujemy poprawę.
Ekipa EkoQuchni czyli ja i mój mąż Maciek, przygotowaliśmy stoisko z barem sałatkowym. Do wyboru były cztery moje ulubione sałatki: marokańska z ciecierzycą i kaszą jaglaną, sałatka z buraczków, rukoli i orzechów włoskich, najlepsza na świecie sałatka z zielonej soczewicy, oraz bardzo swojska, wiosenna z ziemniaków, rzodkiewki, koperku, ogórków małosolnych i kiełków. A oprócz sałatek zaserwowaliśmy również cieszące się dużym zainteresowaniem zielone koktajle z bananów, szpinaku i jabłek.
Sałatką cieszącą się chyba największa popularnością była ta z buraczkami. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis… Oto i on! A dla fanów zielonego koktajlu również przepis. Smacznego!
Sałatka z buraków, rukoli i orzechów
Składniki na 2 porcje:
5 średnich buraków ugotowanych lub upieczonych ze skórką
2 garście Rukli
Szklanka podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
Dressing:
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy (ja daje gruboziarnistą, francuską)
Sól, pieprz
Buraki obieramy i kroimy w półplasterki. Mieszamy z rukolą i orzechami. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy (oczywiście słoiczek wcześniej zakręcamy J) Polewamy dresingiem buraczki i jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
( fot. na4widelce.blogspot.com)
Zielony koktajl „pełen z zdrowia”
Składniki na 2 szklanki
1 duży, dojrzały banan
½ jabłka
Garść świeżego, młodego szpinaku
1 szklanka wody
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Zamiast jabłka można dodać gruszkę, pomarańcza lub mango. Szpinak również można zastąpić inną zieleniną. Ja często robię go z natką pietruszki.
Przez cały piknik dzielnie towarzyszyła nam Figa (fot. na4widelce)
Główna sprawczyni całego zamieszania czyli Asia, autorka bloga na4widelce.blogspot.com i jej fenomenalne kanapki – fot Piotrek Grycuk – Specjalnośc Zakładu)
fot. na 4 widelce.blogspot.com
niezbędnik każdego piknikowicza (fot. Piotrek Grycuk – Specjalność Zakładu)
Nie zabrakło chłopaka z gitarą… (fot. na4 widelce.blogspot.com)
Znani i lubiani: Państwo Sandman (fot. na4widelce.blogspot.com)
fot. na4widelce
Oprócz zajadania się naszymi pysznościami można było zażyć innych rozrywek, np. porzuca podkową:)
A na deser relacji filmik nakręcony i zmontowany przez Maćka:
RD w mediach:
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,13937042.html
http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/galerie/id/99000
https://www.youtube.com/watch?v=MP2BDcM3BmI
2 Komentarze
Skomentuj