zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Fotorelacja z majowego Restaurant Day czyli pikniku z podlaskimi blogerami kulinarnymi w Supraślu

| 2 komentarzy

Mój debiut  na majowej edycji Restaurant Day, który miałam przyjemność współorganizować  z kilkoma innymi blogerami kulinarnymi z Podlasia uważam za udany. Piękna pogoda, sceneria jak z bajki, no i co najważniejsze tłumy wygłodniałych spacerowiczów, rowerzystów i osób które specjalnie dla nas przyjechali do malowniczego Supraśla…

Nasze jedzonko tak szybko się rozeszło że wielu z nich musieliśmy pozostawić z pustymi żołądkami za co serdecznie przepraszamy i obiecujemy poprawę.

Ekipa EkoQuchni czyli ja i mój mąż Maciek, przygotowaliśmy stoisko z barem sałatkowym. Do wyboru były cztery moje ulubione sałatki: marokańska z ciecierzycą i kaszą jaglaną, sałatka z buraczków, rukoli i orzechów włoskich, najlepsza na świecie sałatka z zielonej soczewicy, oraz bardzo swojska, wiosenna  z ziemniaków, rzodkiewki, koperku, ogórków małosolnych i kiełków. A oprócz sałatek zaserwowaliśmy również cieszące się dużym zainteresowaniem zielone koktajle z bananów, szpinaku i jabłek.

1rd

rd5

rd3

fot. na4widelce.blogspot.com

Sałatką cieszącą się chyba największa popularnością była ta z buraczkami. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis… Oto i on! A dla fanów zielonego koktajlu  również przepis. Smacznego!

Sałatka z buraków, rukoli i orzechów

Składniki na 2 porcje:

5 średnich buraków ugotowanych lub upieczonych ze skórką

2 garście Rukli

Szklanka podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

Dressing:

3 łyżki soku z cytryny

5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

1 łyżeczka musztardy (ja daje gruboziarnistą, francuską)

Sól, pieprz

Buraki obieramy i kroimy w półplasterki. Mieszamy z rukolą i orzechami. Składniki dressingu  umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy (oczywiście słoiczek wcześniej zakręcamy J) Polewamy dresingiem buraczki i jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

2rd

 

( fot. na4widelce.blogspot.com)

Zielony koktajl „pełen z zdrowia”

Składniki na 2 szklanki

1 duży, dojrzały banan

½ jabłka

Garść świeżego, młodego szpinaku

1 szklanka wody

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.

Zamiast jabłka można dodać gruszkę, pomarańcza lub  mango. Szpinak również można zastąpić inną zieleniną. Ja często robię  go z natką pietruszki.

 

rdr

rd2

Przez cały piknik dzielnie towarzyszyła nam Figa (fot. na4widelce)

rd1

rdr21

 

Główna sprawczyni całego zamieszania czyli Asia, autorka bloga na4widelce.blogspot.com i jej fenomenalne kanapki – fot Piotrek Grycuk – Specjalnośc Zakładu)

19

rd9

rd10

 

fot. na 4 widelce.blogspot.com

rdr20

niezbędnik każdego piknikowicza (fot. Piotrek Grycuk – Specjalność Zakładu)

rd12

Nie zabrakło chłopaka z gitarą… (fot. na4 widelce.blogspot.com)

rd18

rd11

rd15

fot. na4widelce.blogspot.com

rd7

Znani i lubiani: Państwo Sandman (fot. na4widelce.blogspot.com)

rd14

fot. na4widelce

Oprócz zajadania się naszymi pysznościami można było zażyć innych rozrywek, np. porzuca podkową:)

A na deser relacji filmik nakręcony i zmontowany przez Maćka:

 

RD w mediach:

http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,13937042.html

http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/galerie/id/99000
https://www.youtube.com/watch?v=MP2BDcM3BmI

 

2 Komentarze

  1. Pięknie to wyglądało! Szkoda, że Supraśl tak daleko:)
    Miałaś prześliczne stoisko – takie dopracowane. Koktajle w butelkach, sznureczki na kubkach, kolorowe słomki… bajka.

  2. Dziękuję:) Starałam się jak mogłam:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.