zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zapiekanka kalafiorowo – kukurydziana ze szpinakiem

| 1 komentarz

kalafiorowa-zapiekanka3

Dziś będzie bez zbędnych wstępów. Ciągle  trwa majówka a majówka to  wypoczynek i  lenistwo. Niestety kiedy za oknem plucha, jedyną czynnością przy której wypoczywam jest gotowanie. Dlatego też tegoroczny długi majowy weekend upłynie mi najprawdopodobniej pod znakiem pichcenia. Na pierwszy rzut poszła zapiekanka kalafiorowo – kukurydziana ze szpinakiem którą od pewnego czasu robię  dość  często  i z przepisem na którą chciałabym się z Wami podzielić…

Składniki:

1 nieduży kalafior

2 szklanki bulionu warzywnego, najlepiej BIO lub samodzielnie przygotowanego

1,5 szklanki kaszy kukurydzianej

1 cebula

2 garści świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Olej do smażenia i wysmarowania blaszki

 Kalafior gotujemy na parze tak aby był al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, wrzucamy również szpinak, dodajemy przyprawy, sól pieprz i czosnek. Dusimy aż cebulka będzie szklista a szpinak miękki.  Bulion zagotowujemy w garnuszku, następnie dosypujemy kaszkę kukurydzianą. Ciągle mieszając i uważając aby się nie przypaliła, gotujemy jeszcze  ok. 3-5 min na niewielkim ogniu.  Do gotowej kaszki dodajemy cześć ugotowanego kalafiora (kilka różyczek odkładamy), cebulkę  ze szpinakiem i wszystko razem miksujemy. Tak powstałą masę przelewamy do wysmarowanej olejem blaszki na tartę. Na wierzchu kładziemy kilka całych ugotowanych na parze różyczek kalafiora. Zapiekamy ok. godz. w temp. 180 – 200 st C. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego!

A oto jak w szybki i prosty sposób przygotować zapiekankę przy pomocy Speedcooka. Na filmie wersja podstawowa bez szpinaku. Zapraszam na film:

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.