zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa z groszku cukrowego z liśćmi marchewki

| 0 komentarzy

zupa-z-groszku

Najwspanialszy kulinarnie czas  trwa! Czas na który czekam przez cały rok, pełen świeżych warzyw i owoców  prosto z działki. Młodziutkich, chrupiących, pachnących: tyle dobrodziejstwa z kilku torebek nasion!  Wystarczy tylko urwać , wykopać,  uciąć i z pełną zieleniny i innych dobrodziejstw torbą ruszyć do kuchni. Ostatnio jedyne produkty które kupuje to przyprawy, kasze i suche strączki.  Resztę  produktów czerpię z własnego ogrodu…

Kiedy ma się tak cudowne składniki nie potrzeba wymyślnych przepisów aby zaspokoić kubki smakowe. Ta prosta zupa jest tego przykładem. Lekka i aromatyczna, prosta w wykonaniu. Można tu kombinować z innymi warzywami . U mnie główne komponenta to ukochany groszek cukrowy (zarówno wyłuskany jak i w strączkach), fioletowa marchew (ot, taka ciekawostka ogrodnicza, oprócz koloru skórki  nie różniąca się niczym od zwykłej marchwi), młoda cukinia i … liście marchwi. Podobnie jak korzeń tej rośliny, są one jadalne i bardzo aromatyczne. Zamiast wyrzucać więc liście marchewki do kosza, pokroiłam je drobniutko i dodałam do zupy.

Wracając do groszku cukrowego, nie jadłam go całe lata. Jego smak pamiętam z dzieciństwa: orzeźwiający, chrupiący lekko słodkawy… Jeść go można zarówno na surowo, po prostu jako wyłuskany, zielony groszek, jak i po ugotowaniu. A co najfajniejsze, jeść można również całe strączki, szczególnie kiedy jest jeszcze młody. W  takiej formie świetnie nadaje się  do sałatki.

zupa-z-groszku2

Zupa z groszku cukrowego

½  szklanki świeżo wyłuskanego zielonego groszku

Garść  młodych groszków w strączkach

2 młode marchewki,

1 korzeń młodej pietruszki,

Kawałek selera

1 mała cukinia

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łodyga selera naciowego

½ szklanki posiekanej natki marchewki

2 łyżki oleju kokosowego

½ łyżeczki kurkumy

Sól, pieprz do smaku

Olej lniany

Pokrojoną w kostkę cebulę  i cukinię szklimy na patelni na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i seler naciowy. Dodajemy kurkumę i inne przyprawy.  Zalewamy wszystko wodą lub bulionem, gotujemy. Dodajemy groszek oraz pokrojoną natkę marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy opcjonalnie łyżkę soku z cytryny. Gotujemy około 15 min na niedużym ogniu. Podajemy z łyżką oleju lnianego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.