zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Carpaccio z surowych buraków i kalarepki

| 2 komentarze

Jadam ostatnio bardzo proste dania. O ile gotowaną fasolkę szparagową, pomidory z oliwą i grillowaną cukinie można nazwać daniem. Dziś też będzie prosto ale bardziej wykwintnie i na surowo.  Zainspirowana przepisami z najnowszego KUKBUKA stworzyłam dwa rodzaje carpaccio, lub raczej po prostu przystawek z cieniutko pokrojonych, wcześniej zamarynowanych plasterków warzyw, u mnie w roli głównej burak i kalarepka…

carpacio-z-burakow-2

carpacio-z-burakow-1

Jak się okazało burak i malina to całkiem zgrana para. Pasują do siebie nie tylko kolorystycznie ale również smakowo.  Przekonałam się o tym przygotowując dressing do tej potrawy. Do carpaccio z buraków wybieram te malutkie, wielkości orzecha włoskiego. Aby pozbyć się ziemistego smaku surowych buraków  należy trzymać je w marynacie nie krócej niż 12 godzin. Jeśli komuś nie odpowiada jadanie surowizny, buraki można upiec .

Malinowe Carpaccio z młodych buraków

Składniki:

Kilka młodych nie dużych buraków

Kilka listków botwinki do przyozdobienia talerza

Dressing

1 szklanka świeżych malin

2 łyżki cukru trzcinowego

¼ szklanki oleju zimno tłoczonego

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu balsamicznego

Sól, pieprz do smaku

Buraki kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy do marynaty. Marynatę przygotowujemy w sposób następujący: maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na min. 1 godzinę aby puściły sok. Przeciskamy maliny przez sitko lub gazę. Powinno powstać jakaś ¼ – 1/3 szklanki.

Sok malinowy i pozostałe składniki mieszamy i wrzucamy do marynaty buraki. Odstawiamy na min 12  godz. ,po czym rozkładamy na talerz. Można posypać orzechami, pestkami słonecznika lub całymi malinami.

carpacio-z-burakow-3

Chwaliłam się już Wam parę razy moimi samodzielnie wyhodowanych kalarepkami, pochwalę się raz jeszcze: są śliczne i smaczne i to cudowne że mogę je mieć świeżutkie, prosto z ogródka. Tak jak wcześniej zajadałam się zupą z kalarepki, o np. taką: KLIK, tak teraz najbardziej smakuje mi na surowo, np. w postaci Carpaccia w mocno koperkowej zalewie. Oto przepis:

carpacio-z-kalarepy-1

carpatio-z-kalarepy-2

Carpaccio z surowej kalarepy w mocno koperkowym dressingu

Składniki:

(na 1 duży talerz)

2 nie duże kalarepki

Zalewa:

¼ szklanki zimno tłoczonego oleju (np. lnianego)

3 łyżki soku z cytryny

2  łyżki posiekanego świeżego koperku

1 łyżka posiekanych kwiatów kopru

1 łyżeczka zielonych owoców kopru

1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu.

Sól do smaku

Kalarepki kroimy w bardzo cieniutkie plasterki ( przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw). W szklance lub słoiku przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pokrojoną kalarepkę wrzucamy do marnaty na co najmniej godzinę.  Rozkładamy na talerzu i doskonała letnia przystawka gotowa.

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.