Końcówka kwietnia to święto mniszka. Zielone miejskie trawniki, łąki, skraje lasów, wszystko upstrzone żółtymi kwiatkami. Widok cudowny, szkoda ze tak krótkotrwały. Śpieszmy się więc i korzystajmy z dobroczynnych właściwości tej rośliny szczególnie przychylnej naszej wątrobie.
Właściwości lecznicze ma zarówno korzeń, liście jak i kwiatki mniszka. W ich płatkach stwierdzono obecność nadających ich żółtą barwę barwników ksantofilowych, szeregu soli mineralnych oraz znaczne ilości wit. C
Jedną z ważniejszych właściwości prozdrowotnych mniszka jest pobudzający wpływ na wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwianie jej przepływu przez drogi żółciowe. Wiosna to doskonały czas aby wspomóc pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, gdyż według tradycyjnej medycyny chińskiej narządy te należą do przemiany drzewa właśnie.
Pracę wątroby, jak również śledziony i trzustki poprawia również nasz poczciwy burak. Warzywo to jest ponadto mistrzem w oczyszczaniu krwi. Jeśli do tego wszystkiego dodamy olej z ostropestu który jest najstarszym znanym lekiem na wątrobę (powoduje regenerację jej komórek) otrzymamy prawdziwy balsam dla naszej biednej, przepracowanej wątroby która każdego dnia radzić sobie musi z mnóstwem toksyn dostających się do naszych organizmów z pokarmem, woda, powietrzem.
Zapraszam więc na prostą sałatkę którą nazwałam „balsam dla wątroby”
Składniki:
(na 2 porcje)
- · 4 średnie, upieczone buraki
- · 1 szklanka ugotowanej na sypko komosy ryżowej (quinoa) lub kaszy jaglanej
- · Kilka świeżo zebranych, w miejscu oddalonym od dróg kwiatów mniszka
- · 2 łyżki oleju z ostropestu (ewentualnie innego zimno tłoczonego oleju, np. lnianego)
- · 1 łyżka soku z cytryny
- · 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- · Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. 1. Upieczone buraki kroimy w pół-plasterki lub kostkę
2. 2. Buraki mieszamy z ugotowaną na sypko komosą ryżową. Dodajemy dressing zrobiony z wymieszanych: soku z cytryny, miodu i oleju z ostropestu. Dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. 3. Posypujemy wyjętymi ze środka kwiatów płatkami mniszka.
11 Komentarze
Skomentuj