zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Śmietanka z nerkowców w dwóch odsłonach

| 1 komentarz

miks

Nerkowce to znana, lubiana i bardzo smaczna przekąska, a ze względu na bardzo dużą zawartość dobrych tłuszczy, maślany smak i kremową konsystencję po namoczeniu są chyba najlepszym znanym mi surowcem do przygotowywania różnego rodzaju wegańskich serników, kremów, serków oraz… śmietanki. Dlatego weganie oraz osoby nietolerujące mleka powinny zawsze mieć pod ręką zapas tych zdrowych orzechów.
Ze względu na dużą zawartość oleinowego kwasu tłuszczowego, ich spożywanie zapobiega chorobom układu krążenia. Zawierają dużo składników przeciw utleniających, całą masę sennych pierwiastków: magnezu, żelaza, fosforu a także miedzi – pierwiastka którego niedobór może się wiązać z niedokrwistością, pękaniem naczynek i osteoporozą
Niestety orzechy nerkowca nie należą one do tanich produktów. Jednak już garstka jedzona 3 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego.
Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie lata bez kurek w śmietanie z makaronem lub młodymi ziemniakami oraz pomidora prosto z krzaczka z cebulką i ze śmietaną. Dlatego odkrycie tej śmietanki sprawiło mi wielką radość. Znowu mogę się cieszyć smakiem swoich ukochany letnich smaków bez konieczności stosowania nabiału. Śmietana ta można również zabielać zupy, polewać naleśniki lub jeść po prostu z świeżymi owocami. Zapraszam na śmietankę z nerkowców w dwóch odsłonach.
Składniki:
Wersja podstawowa:

  • 100 g surowych nerkowców/ 1 szklanka (nie prażonych, nie solonych)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki wody (lub mniej/więcej w zależności od konsystencji jaka chcemy otrzymać)
  • Szczypta soli

Wersja na słodko:

  • 2 -3 łyżki syropu z agawy lun jasnego klonowego
    Ziarenka wanilii

Wersja pikantna

  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • Szczypta chilli
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Trochę więcej soli niż w wersji podstawowej

Wykonanie:
1. Nerkowce namoczyć na noc w wodzie.
2. Następnego dnia, odcedzić wsypać do blendera i zmiksować na bardzo gładką masę z sokiem z cytryny, ½ szklanki świeżej wody, szczyptą soli, a w wersji na słodko dodatkowo z syropem i wanilią
3. W razie potrzeby dodajemy więcej wody aby uzyskać odpowiednia konsystencję.
4. W wersji pikantnej do gotowej śmietanki dodajemy wyciśnięty czosnek, dodatkowa ilość soli i pieprzu

smietana1

Kurki w śmietanie z nerkowców z makaronem
Składniki:

  • 2 szklanki kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Śmietanka z nerkowców
  • Sól, pieprz
  • Tymianek (świeży lub suszony)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Olej

Wykonanie:
1. Cebulę i większe kurki kroimy w kostkę (małe grzyby pozostawiamy w całości).
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z kurkami.
3. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy, czosnek, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż kurki będą miękkie a cebulka się zeszkli.
4. Pod koniec dodajemy śmietankę z nerkowców
5. Podajemy z makaronem, kaszą gryczana lub ziemniakami

smietana5

Jagody ze śmietanką z nerkowców i makaronem
Składniki:

  • 2/3 szklanki jagód
  • ½ szklanki śmietanki z nerkowców na słodko

Wykonanie:
1. Jagody wymieszać ze śmietanka, można dodać jeszcze trzcinowego cukru.
2. Podawać z makaronem lub ryżem.

1 komentarz

  1. Też ostatnio robiłem śmietankę z nerkowców. Rewelacja :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.