Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup zimowych: buraki, biała fasola, kapusta, marchewka, seler i przecier pomidorowy – czyli składniki łatwo się zimą przechowujące. Całość gęsta i pożywna jak na zimową zupę przystało. Zatęskniłam za smakiem tej zupy w pełni lata i postanowiłam zrobić jej lekką wersję: z młodych buraczków z botwiną, fasolki szparagowej, świeżych pomidorów malinowych. A wszystko zwieńczone lekko ochładzającymi kiełkami fasolki mung. Jak na letnią zupę przystało gotuje się ją krótko, bez użycia pokrywki. A oto bajecznie prosty przepis:
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- ½ korzenia selera
- 1 pietruszka
- 4 małe buraki
- ½ pęczka botwiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 2 spore pomidory ( u mnie malinowe)
- kiełki fasolki mung
- garść fasolki szparagowej
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki lub kostkę.
2. Wodę zagotowujemy, w pierwszej kolejności wrzucamy tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę.
3. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, marchewkę, seler, pietruszkę i fasolkę szparagową. Gotujemy ok. 10 min.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i pokrojone liście botwiny. Smażymy kilka minut ciągle mieszając , następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
5. Gdy buraki i fasolka szparagowa będą już miękkie wrzucamy do garnka zawartość patelni.
6. Doprawimy zupę sola i pieprzem, dodajemy łyżkę octu i dotujemy jeszcze przez chwilę.
7. Zupę podajemy posypaną kiełkami fasolki mung, które wcześniej, dla zwiększenia ich strawności można zblanszować lub podprażyć krótko na patelni.
2 Komentarze
Skomentuj