slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Letnia wersja barszczu ukraińskego | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Letnia wersja barszczu ukraińskego

| 2 komentarze

barszcz-ukrainski

Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup zimowych: buraki, biała fasola, kapusta, marchewka, seler i przecier pomidorowy – czyli składniki łatwo się zimą przechowujące. Całość gęsta i pożywna jak na zimową zupę przystało. Zatęskniłam za smakiem tej zupy w pełni lata i postanowiłam zrobić jej lekką wersję: z młodych buraczków z botwiną, fasolki szparagowej, świeżych pomidorów malinowych. A wszystko zwieńczone lekko ochładzającymi kiełkami fasolki mung. Jak na letnią zupę przystało gotuje się ją krótko, bez użycia pokrywki. A oto bajecznie prosty przepis:

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 4 małe buraki
  • ½ pęczka botwiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 spore pomidory ( u mnie malinowe)
  • kiełki fasolki mung
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki lub kostkę.
2. Wodę zagotowujemy, w pierwszej kolejności wrzucamy tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę.
3. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, marchewkę, seler, pietruszkę i fasolkę szparagową. Gotujemy ok. 10 min.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i pokrojone liście botwiny. Smażymy kilka minut ciągle mieszając , następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
5. Gdy buraki i fasolka szparagowa będą już miękkie wrzucamy do garnka zawartość patelni.
6. Doprawimy zupę sola i pieprzem, dodajemy łyżkę octu i dotujemy jeszcze przez chwilę.
7. Zupę podajemy posypaną kiełkami fasolki mung, które wcześniej, dla zwiększenia ich strawności można zblanszować lub podprażyć krótko na patelni.

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.