zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Letnia wersja barszczu ukraińskego

| 2 komentarzy

barszcz-ukrainski

Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup zimowych: buraki, biała fasola, kapusta, marchewka, seler i przecier pomidorowy – czyli składniki łatwo się zimą przechowujące. Całość gęsta i pożywna jak na zimową zupę przystało. Zatęskniłam za smakiem tej zupy w pełni lata i postanowiłam zrobić jej lekką wersję: z młodych buraczków z botwiną, fasolki szparagowej, świeżych pomidorów malinowych. A wszystko zwieńczone lekko ochładzającymi kiełkami fasolki mung. Jak na letnią zupę przystało gotuje się ją krótko, bez użycia pokrywki. A oto bajecznie prosty przepis:

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 4 małe buraki
  • ½ pęczka botwiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 spore pomidory ( u mnie malinowe)
  • kiełki fasolki mung
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki lub kostkę.
2. Wodę zagotowujemy, w pierwszej kolejności wrzucamy tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę.
3. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, marchewkę, seler, pietruszkę i fasolkę szparagową. Gotujemy ok. 10 min.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i pokrojone liście botwiny. Smażymy kilka minut ciągle mieszając , następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
5. Gdy buraki i fasolka szparagowa będą już miękkie wrzucamy do garnka zawartość patelni.
6. Doprawimy zupę sola i pieprzem, dodajemy łyżkę octu i dotujemy jeszcze przez chwilę.
7. Zupę podajemy posypaną kiełkami fasolki mung, które wcześniej, dla zwiększenia ich strawności można zblanszować lub podprażyć krótko na patelni.

 

2 Komentarze

  1. Tak długo już się zbieram, żeby go w końcu zrobić.. chyba nadejdzie ten czas niedługo! :)

  2. Na pewno jest wyśmienity :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.