zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Brownie z fasolki adzuki z dynią i malinami (wegańskie)

| 3 komentarzy

brownie2

Pierwszy września od zawsze kojarzył mi się nie tylko z galowym strojem i uroczystym rozpoczęciem roku szkolnego, smutkiem wynikającym z końca wakacji ale i radością z powodu spotkania z koleżankami. To również świergot szpaków szykujących się do odlotów i zbierających w sejmiki na liniach wysokiego napięcia tuż obok mojego domu, to również zapach ciasta. Szarlotki lub murzynka które moja kochana mama piekła żebym następnego dnia, kiedy zaczynały się już lekcje mogła schować do tornistra jego kawałek razem z kanapką na drugie śniadanie. Te pierwszo-wrześniowe pieczenie tak już weszło mamie w krew, że nawet wiele lat po tym jak skończyliśmy szkołę mogliśmy liczyć tego dnia na pachnące ciacho. Myślę że gdyby żyła dziś też pewnie siedziałabym u niej na herbatce…
Kocham wrzesień dlatego ja również postanowiłam uczcić jego pierwszy dzień ciastem. A jest to ciasto niezwykłe i bardzo zdrowe, którego główne komponenty to… dynia i fasola. Jeszcze do niedawna, jeśli ktoś powiedziałby mi, że z fasoli i dyni można zrobić super ciacho postukałabym się palcem po czole. A jednak… wystarczy trochę niezawodnej gorzkiej czekolady i kilka innych składników: daktyli, zmielonych orzechów laskowych i banana i mamy mega pyszne i zdrowe Brownie. Doskonałe wprost aby znaleźć się w pudełeczku z drugim śniadaniem waszych dzieci (pod warunkiem że się nie dowiedzą z czego jest zrobione:)).
Do ciasta tego można użyć fasoli czerwonej lub czarnej, ja wybrałam fasolkę adzuki, ze względu na lekko słodkawy smak oraz cenne właściwości. Pomaga ona usuwać nadmiar wilgoci i płynów z organizmu, to też polecana jest osobom cierpiącym na obrzęki oraz przerost drożdżaków. Jak większość fasolek wspomaga również pracę nerek i nadnerczy. Dodatek mielonych orzechów i daktyli sprawia że brownie pełne jest cennego błonnika. Czekolada zaś to dobry humor, bardzo potrzebny w pierwszy dzień szkoły zarówno dzieciom jak im rodzicom. Zapraszam na przepis:

brownie

brownie4

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ugotowanej fasolki adzuki
  • 1 szklanka daktyli (namoczonych wcześniej w cieplej wodzie)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki zmielonych, wcześniej podprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i ½ tabliczki  gorzkiej czekolady ( czekoladoholicy mogą dać 2 tabliczki)
  • 3 łyżki syropu klonowego/ z agawy/ lub z daktyli
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka świeżych malin
  • kilka dodatkowych kawałków  upieczonej dyni na wierzch

Wykonanie:
1. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, w miarę możliwości pozbawić ciemnych skórek i zmiksować na mąkę.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Wszystkie składniki oprócz czekolady i mali wrzucić do blendera i zmiksować.
4. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować.
5. Masę wyłożyć do blaszki (keksówki lub tortownicy) najlepiej silikonowej bo pozwala na łatwe wyjęcie ciasta po upieczeniu.  Na wierzchu ułożyć maliny i kawałeczki dyni. Piec ok. 40 min w 180 st C.

brownie3

 

3 Komentarze

  1. świetnie wyczarowałaś to brownie i jeszcze moja ukochana dynia hokkaido! :)

  2. Wygląda wspaniale!! A czy banana można czymś zastąpić lub pominąć?

  3. Anno, zawsze robiłam z bananem ale może spróbuj dodać dwa razy więcej dyni zamiast.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.