zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Tortilla de patatas z kurkami. Wegańska!

| 6 komentarzy

tortilla

Wstyd się przyznać ale bardzo długo myliłam typową meksykańską tortillę z hiszpańską jej odmianą czyli tortilla de patatas. Kiedy już nauczyłam się je odróżniać dziwiłam się jak tak różniące się potrawy, zrobione z tak różnych składników, mogą się tak samo nazywać. Mniejsza o to. Kiedy spróbowałam tej drugiej, będącej rodzajem omletu z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, zakochałam się od pierwszego kęsa. Odtąd bardzo często gościła na moim stole, najczęściej w weekendowe poranki.
Aż przyszedł taki dzień kiedy zdecydowałam się nie jeść jajek… Długo za nią tęskniłam, potem o niej  zapomniałam, aż odkryłam blog Vegan Richa w którym jeden z przepisów zainspirował mnie do zrobienia wegańskiej, bezglutenowej wersji tortilla de patatas. Co prawda ja nie przygotowuję jej na patelni lecz w piekarniku,  ale myślę że godnie reprezentuje oryginalną tortillę hiszpańską. Oto ona!

tortilla2

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) *
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych *
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ łyżeczki czarnej soli (dla uzyskania jajecznego posmaku)
  • płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy ( dla uzyskania żółtego, jajecznego koloru)
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • szklanka kurek (lub więcej jak kto woli)
  • natka pietruszki

Wykonanie:
1. Do miseczki wsypujemy mąkę z ciecierzycy, mąkę owsianą, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy. Wlewamy wodę mieszając trzepaczką do jajek aby nie porobiły się grudki. Wlewamy 1 łyżkę oleju, mieszamy.
2. Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 1 godz.
3. W między czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oleju razem z kurkami. Doprawiamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia można podlać trochę wodą lub bulionem aby się dusiły a nie smażyły.
4. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry lub grubszą kostkę.
5. Do wysmarowanej olejem okrągłej foremki ( u mnie silikonowa o średnicy 18 cm) wrzucamy ziemniaki, wlewamy wcześniej przygotowaną masę z mąki z ciecierzycy, na wierzch wykładamy usmażone z cebulą kurki. Posypujemy natką pietruszki.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, pieczemy ok. 40 min.

 

*W wersji bezglutenowej używamy mąki z bezglutenowych płatków owsianych i rezygnujemy z płatków drożdżowych gdyż mogą zawierać słód jęczmienny.

 

 

 

6 Komentarze

  1. Ale świetne połączenie hiszpańskiej tortilli z polskim kurkami. Romans doskonały i to w dodatku wegański! Fantastyczne danie!

  2. bardzo podoba mi się ten pomysł! tym bardziej, że jest z kurkami – w sezonie mogłabym co chwila się nimi zajadać :)

  3. O, doprawdy bardzo zdrowa tortilla a i musi być wyśmienita :) Fantastyczny przepis, dziękuję.

  4. Łukasz, to prawda:) ostatnio zajadam się co drugi dzień. Dziś np. robiłam bez kurek ale ze smażoną w kostkę cukinią.

  5. wspaniale! właśnie wróciliśmy z Fuerty, gdzie mój mąż zajadał się tortillą de patatas. Bardzo chciałam mu pokazać, że i bez jajek się da. Ewidentnie spróbuję to zrobić, nie wiem tylko czy kurki mi się uda znaleźć [ale może od biedy i pieczary przejdą?], no i plusem jest to, że można ją upiec w piekarniku- podobno z przewracaniem 1,5kg omleta są niemałe przeprawy 😉

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.