zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Włoska zupa minestone z fasolką mung

| 0 komentarzy

minestrone1

Ostatnio myślami jestem w słonecznej Italii. Być słoneczna i gorąca pogoda przywołuje na myśl południowe kraje, może to dlatego, że już za kilka dni poprowadzę w Atutach warsztaty z kuchni włoskiej w wegańskim wydaniu, a może z powodu mojej pierwszej podróży do tego kraju, do której niecierpliwie odliczam dni. O włoskich wakacjach najmilej się marzy przy gotowaniu. Oczywiście „ po włosku”, w końcu to moja ulubiona kuchnia, idealna na lato. Nareszcie można wykorzystać, prawdziwe soczyste, dojrzewające w słońcu pomidory których w włoskiej kuchni pod dostatkiem.

A dziś była minestrone…
Kiedy byłam kulinarnym ignorantem o zupie minestrone myślałam jako o potrawie niezwykle egzotycznej, posiadającej tajemne, znane tylko Włochom składniki. A co się okazało? Że przygotowałam taką zupę każdego roku nie wiedząc że robię minestrone właśnie. Zupa ta prawie niczym się nie różni od mojej letniej wersji zupy jarzynowej.
Oryginalna zupa minestrone to gęsta, bogata w składniki i smaki zupa o włoskim rodowodzie, przygotowana z sezonowych warzyw i dodatku makaronu. W jej składzie znaleźć możemy cukinię, fasolkę, szpinak, pomidory ale również inne warzywa które akurat mamy pod ręką. Ja modyfikuje minestrone w zależności od tego co akurat mam pod ręką. Czasem dodam kalafior, czasem bób, innym razem kabaczka. Dziś dodałam fasolke mung, idealną na upały, posiadająca właściwości wychładzające.

Składniki:
1 szklanka namoczonej przez noc w wodzie fasolki mung*
• 1 mały ziemniak
• 2 małe czerwone cebule, obrane drobno pokrojone
• 2 marchewki
• 2 łodygi selera naciowego
• ½ bulwy kopru włoskiego
• 3 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone
• 1 mała doniczka bazylii
• 4 duże, dojrzałe pomidory (sparzone i pozbawione skórki)
• 2 małe cukinie
• 2 garście szpinaku
• 500 ml bulionu warzywnego
• 50 gram suchego makaronu (u mnie bezglutenowe muszelki)
• 2 listki laurowe
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
• sos sojowy
* może być również fasolka szparagowa lun drobna, biała fasola

minestrone3
Wykonanie:
1. Namoczoną i odcedzoną fasolkę wrzucamy do garnka z wodą, zagotowujemy, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
2. W czasie kiedy fasolka się gotuje, rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w słupki lub plasterki marchew, seler naciowy, koper włoski i listki i pędy bazylii. Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojony czosnek i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozgotowane (muszą być al’dente), następnie dodajemy cukinię i szpinak a po 5 minutach pomidory i wino. Dusimy jeszcze 10 -15 min.
3. Przekładamy warzywa do garnka, wlewamy bulion, dodajemy ugotowaną fasolkę oraz wrzącej wody jeśli zupa jest zbyt gęsta. Doprawiamy sosem sojowym.
4. Oddzielnie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
5. Zupę podjemy posypana świeżymi listkami bazylii i skropioną oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.