Czy Wam również się to zdarza? Przedponiedziałkowy brak pomysłu na obiad? Mimo że latem lubię jeść prosto a składników jest pod dostatkiem, czasem nachodzi mnie ochota na coś zupełnie nowego, ciekawego, czegoś czego jeszcze nie jadłam. Z pomocą ( już z resztą nie pierwszy raz) przyszedł mi sklep Free Delikatesy Ekologiczne w którego asortymencie zawsze znaleźć można coś ciekawego, jakąś kulinarną nowinkę i to najczęściej w zdrowej, organicznej wersji. Moją uwagę tym razem przyciągnęło ekologiczne tagiatelle z soi. Produkt bezglutenowy i wegański a do tego o ciekawym smaku. Fajnie się prezentuje na talerzu a po za tym zasobny jest w wartościowe roślinne białko. Można go przygotować na różne sposoby, ale ja zamarzyłam o kremowym sosie z dyni i mleka kokosowego, z dodatkiem kurek i cebuli oraz odrobiny sproszkowanego chrzanu który dla mnie jest również kulinarną nowością. I tak specjalnie dla Free Delikatesy Ekologiczne powstało coś bardzo pysznego i prostego zarazem, a poza tym było to mój pierwszy raz w tym roku z dynią hokkaido która uwielbiam! Zapraszam na przepis!
Składniki:
• 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
• 1 szklanka kurek
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 1/2 szklanki mleka kokosowego
• sól, świeżo zmielony pieprz
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka chrzanu w proszku z firmy Dary Natury
• 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
• garść uprażonych pestek dyni
1/2 opakowania sojowego tagiatelle
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z dynią hokkaido: przekrajamy ją na pół, wyjmujemy pestki i kroimy ze skórką w kostkę o wielkości ok 1 cm. Ta odmiana dyni jest chyba jedyną mi znaną odmianą której nie trzeba obierać . Kurki oczyszczamy i kroimy, mniejsze zostawiamy w całości.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną cebulę, następnie czosnek, wsypujemy kurkumę, pieprz ziołowy, tymianek, potem wrzucamy dynię. Wszystko mieszamy wlewamy ok 1/2 szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 15-20 min aż dynia będzie miękka. W miarę potrzeby dolewamy bulionu.
3. W oddzielnym garnku gotujemy makaron (około 5 min) i odcedzamy go na durszlaku.
4. Pod koniec gotowania dyni z cebulą i kurkami, kiedy dynia będzie już miękka, dodajemy łyżeczkę chrzanu w proszku, płatki drożdżowe i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
5. Na talerz wykładamy makaron, na wierzch nakładamy dyniowy sos, wszystko posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Wykonanie:
http://freedelikatesy.pl/dynia_hokkaido_bio_1kg.html
http://freedelikatesy.pl/makaron_sojowy_tagliatelle_bio_200g_vitaquell.html
http://freedelikatesy.pl/chrzan_mielony_bio_40g_dary_natury.html
http://freedelikatesy.pl/olej_kokosowy_extra_virgin_bio_200g_vitaquell.html
http://freedelikatesy.pl/mleko_kokosowe_bio_400ml_amaizin.html
3 Komentarze
Skomentuj