W mojej 7-letniej już karierze blogerskiej , każdego roku muszę napisać wpis pochwalny ku czci wiosny, bo zawsze tak samo jestem nią zachwycona i przez kolejne 3 pory roku zapominam jaki świat jest wtedy piękny. W tym roku zabieram się do tego dość późno bo wiosna ta wyjątkowo bogata jest w wydarzenia i wyjazdy. Zdążyło się już rozgościć lato, maj się kończy, bzy już przekwitły a ptaki zaczynają już powoli wyprowadzać z gniazd pisklęta. Ale ja jeszcze ciągle ją czuję, słyszę i cieszę się przeogromnie z bogactwa sezonowych warzyw i owoców: szparagów, botwinki, rabarbaru i truskawek.
Wiosna w moim Instagramie
Ciepło myślę też o młodej kapuście która właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej i nie potrzebuje wcale towarzystwa w garnku (no może z wyjątkiem zielonego, świeżego koperku). Ale ponieważ w końcu trafił mi się wolniejszy tydzień, postanowiłam ją trochę dopieścić, doprawić i dodać czegoś, co sprawi a, że jest bardziej pożywna. A zainspirował mnie do tego Marek Zaremba, którego najnowsza, druga już książka „Leczenie dietą – wygraj z Candidą” ukazała się niespełna miesiąc temu. Podobnie jak pierwsza pozycja – ”Jaglany detoks”, również ta pełna jest inspirujących przepisów na zdrowe i smaczne potrawy przygotowywane zgodnie z filozofią Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i makrobiotyki. Tym razem pomagające wygrać z podstępnym grzybem Candida albicans z którym wiele osób ma problemy.
Przepis na młodą kapustę „na bogato” pochodzi z tejże właśnie książki, zmodyfikowałam tylko trochę sposób przygotowania. Głowna bohaterka – kapusta występuje tu w towarzystwie jarmużu, suszonych pomidorów, ciecierzycy oraz pestek dyni.
Składniki:
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- Kilka liści jarmużu
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (wcześniej namoczonej) lub ciecierzycy z puszki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 6 – 8 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki pestek z dyni
- Pęczek koperku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka, z jarmużu wycinamy nerw główny i kroimy w mniejsze paski, dodajemy do kapusty. Wlewamy wrzącą wodę do 2/3 pojemności kapusty. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli.
- Cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory w cienkie paseczki, wyciskamy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy przyprawy; kurkumę, słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz. Wrzucamy czosnek, suszone pomidory oraz odsączoną ciecierzycę. Dusimy jeszcze przez chwilę.
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą i jarmużem, dodajemy jeszcze pestki dyni, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 20 min.
- Pod koniec gotowania dodajemy świeży, posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
2 Komentarze
Skomentuj