slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Ciasteczka jęczmienne z produktów firmy Bioplanet | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ciasteczka jęczmienne z produktów firmy Bioplanet

| 0 komentarzy

ciasteczka3

ciasteczka4

Wraz z długim weekendem z impetem przyszło do nas lato. Przyroda bujnie kwitnie, pogoda dopisuje, a my chcąc bardziej z tą przyroda obcować chętniej jemy posiłki na świeżym powietrzu. Tak więc sezon piknikowy uważam za otwarty 🙂

W piknikowym koszyku nie może zabraknąć jakiego łakocia do pochrupania. Bez wątpienia jedną z bardziej popularnych zdrowych i  słodkich przekąsek są ciasteczka owsiane: pożywne, dodające energii i smaczne. Jeśli zaś, podobnie jak ja macie dość płatków owsianych, może warto spróbować czegoś innego? Doskonałą alternatywą są płatki jęczmienne którymi ostatnio z przyjemnością zastępuję płatki owsiane również w śniadaniowej owsiance. Są bardziej jędrne i trudniej je rozgotować. A jakie mają właściwości?

płatki

Płatki jęczmienne uzyskuje się z gniecionych ziaren jęczmienia. Podobnie jak różne rodzaje kaszy jęczmiennej z pęczakiem, na czele to przede wszystkim wspaniałe źródło błonnika, którego jęczmień zawiera najwięcej spośród wszystkich zbóż.  Jest to poza tym wyjątkowy błonnik (betaglukan), bo rozpuszczalny w wodzie, który oprócz tego że wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego, pomaga obniżyć  poziom złego cholesterolu. Jęczmień w medycynie naturalnej stosowany jest pomocniczo w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Wywar z tego zboża stosowany jest jako środek usuwający toksyny oraz leczący wrzody i nadżerki żołądka. Płatki jęczmienne powinniśmy jeść również ze względu na obecność minerałów i witamin. Szczególnie wit. PP występuje w tym zbożu  dużo.

kakao

W ciasteczkach, czy to owsianych czy jęczmiennych, mile widziane są inne dodatki. Orzechy, nasiona pestki albo np. kakao. Ja do swoich piknikowych ciasteczek dodałam nowość w serii superfoods firmy Bioplanet, czyli surowe,  nieodtłuszczone kakao, zawierające wszystko to, co w kakaowcu najzdrowsze. Jest ono bardziej  jasne niż kakao odtłuczone i ma bardziej cierpki, wytrawny smak, ale w wypiekach sprawdza się doskonale. Do ciasteczek  dodałam również jagody Goji  oraz orzechy nerkowca.

 

ciasteczka2

Składniki na ok. 12 ciasteczek:

  • 1,5 szklanki płatków jęczmiennych Bioplanet
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
  • 2 czubate łyżki surowego, nieodtłuszczonego kakao
  • 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • łyżka jagód Goji
  • łyżka posiekanych orzechów nerkowca lub innych

Wykonanie:

  1. Banana miksujemy w wysokim pojemniku razem z mlekiem i namoczonymi wcześniej daktylami.
  2. Do większej miski wsypujemy płatki jęczmienne, oba rodzaje mąki, jagody goji, posiekane orzechy i inne ulubione dodatki. Wsypujemy kakao, szczyptę soli, masło klarowane lub olej kokosowy, dokładnie mieszamy.
  3. Następnie do suchych składników dodajemy zmiksowanego z mlekiem i daktylami banana. Wyrabiamy gęsta masę i odstawiamy na kilkanaście minut aby płatki wchłonęły płyn.
  4. Z masy formujemy ciasteczka które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st C przez ok. 35-40 min

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.