Wraz z długim weekendem z impetem przyszło do nas lato. Przyroda bujnie kwitnie, pogoda dopisuje, a my chcąc bardziej z tą przyroda obcować chętniej jemy posiłki na świeżym powietrzu. Tak więc sezon piknikowy uważam za otwarty 🙂
W piknikowym koszyku nie może zabraknąć jakiego łakocia do pochrupania. Bez wątpienia jedną z bardziej popularnych zdrowych i słodkich przekąsek są ciasteczka owsiane: pożywne, dodające energii i smaczne. Jeśli zaś, podobnie jak ja macie dość płatków owsianych, może warto spróbować czegoś innego? Doskonałą alternatywą są płatki jęczmienne którymi ostatnio z przyjemnością zastępuję płatki owsiane również w śniadaniowej owsiance. Są bardziej jędrne i trudniej je rozgotować. A jakie mają właściwości?
Płatki jęczmienne uzyskuje się z gniecionych ziaren jęczmienia. Podobnie jak różne rodzaje kaszy jęczmiennej z pęczakiem, na czele to przede wszystkim wspaniałe źródło błonnika, którego jęczmień zawiera najwięcej spośród wszystkich zbóż. Jest to poza tym wyjątkowy błonnik (betaglukan), bo rozpuszczalny w wodzie, który oprócz tego że wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jęczmień w medycynie naturalnej stosowany jest pomocniczo w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Wywar z tego zboża stosowany jest jako środek usuwający toksyny oraz leczący wrzody i nadżerki żołądka. Płatki jęczmienne powinniśmy jeść również ze względu na obecność minerałów i witamin. Szczególnie wit. PP występuje w tym zbożu dużo.
W ciasteczkach, czy to owsianych czy jęczmiennych, mile widziane są inne dodatki. Orzechy, nasiona pestki albo np. kakao. Ja do swoich piknikowych ciasteczek dodałam nowość w serii superfoods firmy Bioplanet, czyli surowe, nieodtłuszczone kakao, zawierające wszystko to, co w kakaowcu najzdrowsze. Jest ono bardziej jasne niż kakao odtłuczone i ma bardziej cierpki, wytrawny smak, ale w wypiekach sprawdza się doskonale. Do ciasteczek dodałam również jagody Goji oraz orzechy nerkowca.
Składniki na ok. 12 ciasteczek:
- 1,5 szklanki płatków jęczmiennych Bioplanet
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 duży, dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
- 2 czubate łyżki surowego, nieodtłuszczonego kakao
- 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
- szczypta soli
- łyżka jagód Goji
- łyżka posiekanych orzechów nerkowca lub innych
Wykonanie:
- Banana miksujemy w wysokim pojemniku razem z mlekiem i namoczonymi wcześniej daktylami.
- Do większej miski wsypujemy płatki jęczmienne, oba rodzaje mąki, jagody goji, posiekane orzechy i inne ulubione dodatki. Wsypujemy kakao, szczyptę soli, masło klarowane lub olej kokosowy, dokładnie mieszamy.
- Następnie do suchych składników dodajemy zmiksowanego z mlekiem i daktylami banana. Wyrabiamy gęsta masę i odstawiamy na kilkanaście minut aby płatki wchłonęły płyn.
- Z masy formujemy ciasteczka które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st C przez ok. 35-40 min