zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zielony pasztet sojowy z cukinią i sproszkowanym jarmużem

| 1 komentarz

pasztet2

Soja – to od niej zaczynałam dawno temu swoją przygodę z wegetarianizmem. Z resztą pewnie nie tylko ja… Kotlety sojowe czyli tzw. „pumeksy”, kostka sojowa, soja po bretońsku czy pasztet sojowy z puszki. Były podstawą mojej diety. Cóż zrobić kiedy nie było tylu inspiracji kulinarnych co teraz, ani wiedzy, że białko roślinne to nie tylko soja.

Soja faktycznie zawiera dwukrotnie więcej białka niż inne rośliny strączkowe i bardzo ma korzystny skład aminokwasów. Jest jednak jednocześnie najbardziej ciężkostrawnym strączkiem.  Lepiej strawne i polecane osobom z problemami trawiennymi są produkty z soi fermentowanej takie jak miso, tofu czy tempeh. Soja zawiera ważną dla naszego mózgu lecytynę oraz  dużo fitoestrogenów które zapobiegają nowotworom uwarunkowanym hormonalnie.  Soja jest też niestety najczęściej modyfikowanym genetycznie strączkiem dlatego należy wybierać wyłącznie taką, która pochodzi z kontrolowanych upraw  ekologicznych, np. tą z firmy Bioplanet.

soje

soja1

Kiedy moja  świadomość dotycząca zdrowego, roślinnego odżywiania znacznie wzrosła i odkryłam wiele innych produktów z powodzeniem zastępujących białko zwierzęce i lepiej przeze mnie tolerowanych, soja poszła w odstawkę. Ale ostatnio przeprosiłam się z soją i  zapałałam do niej pewnym sentymentem.  W końcu teraz wiem jak ją gotować żeby była lżej strawna. Pamiętam o długim moczeniu i gotowaniu jej z glonami kombu. Zamarzył mi się pasztet sojowy, ale nie taki z puszki lecz z gotowanej soi i dodatkiem warzyw.

pasztet1

Tym razem oprócz standardowej marchewki,  pietruszki i cebuli  dodałam do pasztetu sproszkowany jarmuż, żeby mój pasztet przybrał bardziej letni, zielony  „look”.  Sproszkowany jarmuż to nowy, świetny produkt firmy Bioplanet z serii Superfoods. To doskonała opcja dla wszystkich tych , którzy chcą odżywiać się lokalnie i wiedzą że sezon na polski jarmuż przypada na późną jesień i zimę. Dzięki sproszkowanemu jarmużowi można korzystać z dobrodziejstw tego super warzywa przez cały rok.  Jest on wytwarzany ze świeżych liści ekologicznego jarmużu uprawianego w Polsce. Można dodawać go do zup, koktajli i sosów, albo do pasztetów, co też i ja uczyniłam.

jarmuż2

jarmuż1

 

Składniki:

  • 200 g suchej soi BIO
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mielonych płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki sproszkowanego jarmużu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz
  • Olej kokosowy

Wykonanie:

  1. Soję moczymy w dużej ilości wody i pozostawimy na noc. Następnego dnia odsączamy, wrzucamy do garnka, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości z liściem laurowym. Zajmie to ok. 1 godziny. Po ok. ½ godz. gotowania wrzucamy do gotującej się soi obraną marchewkę i pietruszkę oraz sól do smaku.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, kroimy w kostkę również cukinię. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (ok. 2 łyżek), wrzucamy cebulę i cukinię, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawy i sos sojowy, smażymy co jakiś czas mieszając.
  3. Ugotowaną z warzywami soję oraz zawartość patelni mielimy w maszynce do mielenia mięsa bądź miksujemy w malakserze, dodajemy zmielone płatki owsiane, sproszkowany jarmuż, 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego), mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy więcej przypraw lub sosu sojowego.
  4. Keksówkę smarujemy olejem kokosowym i obsypujemy zmielonymi płatkami owsianymi, przekładamy pasztet do keksówki, dociskamy i smarujemy z wierzchu olejem .
  5. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 200 st C.

pasztet4

 

1 komentarz

  1. Po kilku latach przerwy postanowiłam odnowić swój zwyczaj robienia pasztetu sojowego. Jakie spotkało mnie miłe zaskoczenie – zielony? Z jarmużem? I z cukinią? Ostatnio, kiedy je piekłam, szałem były ze śliwką, ale te to już poezja:) No i muszę spróbować.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.