https://cbt20.fk.uns.ac.id/terbaru/https://djpen.kemendag.go.id/papamama/demo/http://ct.if.unsoed.ac.id/menang/https://ilmupolitik.uinsgd.ac.id/-/demo/https://pakbejo.jatengprov.go.id/-/demo/
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Limonkowy tofurnik z matcha z produktów z Bioplanet | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Limonkowy tofurnik z matcha z produktów z Bioplanet

| 5 komentarzy

tofurnik1

 

Dziś ostatni dzień października czyli czas na recenzję kolejnych ekologiczych produktów z firmy Bioplanet. Tym razem wybór padł na zieloną herbatę w proszku matcha oraz syrop orkiszowy,  które to artykuły wylądowały w przepysznym tofurniku limonkowym. Ale zanim podzielę się z Wami przepisem kilka słów o matcha i syropie.

O zielonej herbacie  matcha po raz pierwszy dowiedziałam się parę lat temu z anglojęzycznych blogów kulinarnych. Nie bardzo wiedziałam czym jest ten intensywnie zielony proszek dodawany do różnych deserów i koktajli i gdzie go kupić.  Okazało się że jest to sproszkowana zielona herbata, niegdyś popularna głównie w Japonii, dziś znana i używana na całym świecie. Obecnie dostępna również w Polsce. Proces parzenia matchy w Japonii to niezmienna od wieków prawdziwa ceremonia. Aby przygotować matchę w tradycyjny sposób należy bambusową łyżeczką wsypać herbatę do podgrzanej miseczki, zalać wodą o temp. 70-80 st C a następnie rozmieszać specjalną bambusową miotełką aby uzyskać jedwabistą konsystencję. Dzięki walorom smakowym matcha wykorzystywana jest również do wypieków, lodów, koktajli. W moim tofurniku jej smak jest subtelny ale wyczuwalny. Jej dodatek ładnie podkreślił „limonkowy” kolor deseru.

Ciekawą nowością w Bioplanet jest ekologiczny syrop z orkiszu. Jest on zdrowszą alternatywą  dla tradycyjnych substancji słodzących. Idealny do ciast, deserów i słodzenia napojów. Zachowuje ponadto wszystkie pozytywne właściwości orkiszu. Orkisz, będący przodkiem pszenicy uprawnej, w przeciwieństwie do niej od setek lat nie modyfikowany, wzmacnia organizm, pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Zaleca się go przy przemęczeniu oraz chorobach wątroby i nerek. Na pewno warto się nim zainteresować i spróbować zastąpić nim rafinowany cukier. W tofurniku sprawdził się idealnie. A oto przepis na pyszny, wegański deser który podpił ostatnio serce moje i moich znajomych.

 

Składniki: na  małą tortownicę 17 cm

Spód:

  • 1 ½ szklanki migdałów
  • 1 szklanka daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Masa:

  • 2 opakowania naturalnego tofu (po 300 g)
  • 100 g orzechów nerkowca (moczymy w ciepłej wodzie na kilka godzin)
  • 2 czubate łyżki śmietanki z mleka kokosowego wcześniej chłodzonego w lodówce przez milka godzin
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 1 czubata łyżka herbaty matcha
  • 4 – 5 łyżek syropu orkiszowego (lub innego naturalnego słodziwa)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżeczki agaru
  • szczypta soli

Wykonanie:

 

  1. Migdały mielimy przy pomocy malaksera. Oddzielnie miksujemy namoczone wcześniej i odciśnięte daktyle. Mieszamy zmielone migdały z daktylami, dodajemy wiórki kokosowe, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wszystko mieszamy przy pomocy dłoni.
  2. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą a następnie wyklejamy dno gotową masą. tortownicę wstawiamy do lodówki.
  3. Przygotowujemy masę tofurnikową. Odciśnięte z zalewy tofu, odsączone z wody w której wcześniej się moczyły nerkowce miksujemy razem z syropem orkiszowym na gładka masę. Dodajemy sok z cytryny i limonki, skórkę z limonek i matchę, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy śmietankę kokosową i jeszcze miksujemy przez kilka minut aż masa będzie jedwabiście gładka. Próbujemy czy masa nie jest za mało słodka lub zbyt mdła. W razie potrzeby dodajemy więcej słodziwa lub soku z cytryny lub limonki.
  4. Połowę masy tofurnikowej przekładamy do rondelka, dodajemy agar, dokładnie mieszamy po czym zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze ok 1 min. Mieszamy ze sobą dokładnie obie części masy tofurnikowej po czym wylewamy ją na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu możemy ułożyć plasterki limonki i/lub posypać sproszkowana matcha.
  5. Tofurnik wkładamy do lodówki na kilka godzin.

tofurnik2

 

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.