Sarah Britton od bardzo dawna należy do moich blogowych guru. Z zainteresowaniem śledzę jej bloga My new roots i powiem szczerze, że jest to miejsce z przepisami z którego najwięcej potraw należy do mojej ścisłej czołówki najsmaczniejszych wege dań. To ona jest autorką przepisu na znany już bardzo dobrze w Polsce chlebek zmieniający życie z samych ziaren, to z jej bloga dowiedziałam się o najlepszej sałatce z zielonej soczewicy która do dzisiaj jest hitem wśród moich gości, albo o tofu z ciecierzycy…
Bardzo też lubię jej przepisy na zdrowe słodkości które mimo że faktycznie wykonane z samych zdrowych składników, zaspokoją podniebienie nawet najbardziej wybrednych łasuchów.
Bardzo się ucieszyłam kiedy książka Sary „My new roots: inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku” ukazała się w wersji polskiej i od dawna figurowała ona na mojej liście książkowych „must have” (od jej wydania minęło już trochę czasu). W końcu trafiła w moje ręce! Jak zwykle więc po nabyci nowej książki kulinarnej wieczór spędziłam przy zaznaczaniu przepisów do zrobienia.
A na pierwszy ogień poszły te oto niezwykłe ciasteczka. Chrupiące, słodkie, ale z nutką ostrości za sprawą pieprzu. Słodko – pikantne doznania smakowe znałam wcześniej z połączenia czekolady i ostrej papryki. Pieprz plus czekolada to dla mnie nowość która okazała się strzałem w dziesiątkę! Polecam serdecznie szczególnie na długie zimowe wieczory szczególnie do kubka herbaty lub kakao.
Czekoladowe ciasteczka owsiane z solą i pieprzem
Składniki:
- 1/3 szklanki słodu jęczmiennego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i ½ szklanki płatków owsianych
- 60 g cukru kokosowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
- Sól morska w płatkach do posypania
Wykonanie:
- Olej kokosowy roztapiamy w garnuszku, dodajemy słód jęczmienny, mleko roślinne i wanilię.
- Płatki owsiane mielimy w malakserze na dość gruboziarnista mąkę, wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki sypkie: cukier kokosowy, sól, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Mieszamy, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy ze słodem, mieszamy, dodajemy posiekaną czekoladę.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżki wykładamy masę na blachę w formie ciasteczek, zostawiając ok 5 cm odstępy bo ciasteczka zwiększą swą objętość. Na wierzchu można ciasteczka posypać odrobiną soli w płatkach.
- Pieczemy ok 15 min. w temperaturze 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 min., potem przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
2 Komentarze
Skomentuj