zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rozgrzewająca wege grochówka w sam raz na kulig lub zimowe ognisko

| 0 komentarzy

grochowka1

Zima po raz pierwszy od kilku lat mnie nie rozczarowuje! Za sobą mam już jeden kulig, warunki na biegówki idealne a za kilka dni wyjeżdżam w Tatry żeby zobaczyć je w zimowej odsłonie. Po każdej zimowej aktywności na świeżym powietrzu nie ma nic lepszego niż gorąca, zawiesista zupa. Klasykiem jest grochówka która sprawdza się nie tylko w domu ale też na ognisku, prosto  kociołka lub z termosu na spacerze lub biegówkach.

zima22

kuligg1

koniee2

groch1

Czy wegańska grochówka może być tak samo smaczna jak ta z wędzonym boczkiem czy kiełbaską? Oczywiście że tak! Dzisiaj nie jest problemem nadanie  smaku wędzonki potrawom całkowicie roślinnym. Wystarczy dodać sowitą szczyptę wędzonej papryki, można też się pokusić o dodanie wędzonego tofu pokrojonego w kostkę, ale ja uważam że zupa i tak jest wystarczająco zawiesista i gęsta. Ja mam na to inny patent. Na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulką dodaje paseczki suszonych pomidorów posypanych sporą ilością wędzonej papryki.  Pływając potem w zupie, przypominają skraweczki z wędzonego boczku.

groch2

grochowka

Można się pokusić o dodanie do naszej wege grochówki 2 łyżek puree z dyni dla złagodzenia smaku. Ja dodaję również dużą ilość ziół które sprawiają, że nawet najbardziej wrażliwe brzuszki będą wolne od wzdęć i innych rewolucji. Do takiej grochówki chyba nie trzeba nikogo długo namawiać. A nie dość że jest smaczna to jeszcze zaliczam ją do najtańszych zup, zarezerwowanych na dni z pustym portfelem. Groch kosztuje nie co ponad 2 zł za paczkę, korzeniowe i ziemniaki jak wiadomo zimą również kosztują nie wiele… Namoczcie więc dziś wieczorem szklankę grochu aby jutro cieszyć się smakiem najtańszej zupy świata 😉

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 szklanka grochu w połówkach
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 nie duże ziemniaki
  • ½ średniego korzenia selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego majeranki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego

 

Wykonanie:

  1. Groch namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę odlewamy a groch zagotowujemy w 1,5 wody. Gotujemy ok 40 min. Az będzie al dente
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z grochem, po 40 min jego gotowania. Dodajemy też listki laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.
  3. Po 10 min dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
  4. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę a suszone pomidory w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szczyptę soli, smażymy minutę po czym dodajemy wszystkie sypkie przyprawy (oprócz majeranku). Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone i smażymy na średnim ogniu kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodajemy też 2 -3 łyżki sosu sojowego.
  5. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z grochówką. Gotujemy jeszcze ok 10-15 min na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy majeranek i w miarę potrzeby więcej przypraw.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.