slot gacor hari inislot demo gratisslot gacor gampang menangSLOT DEMOslot gacor terbaikslot pulsahttps://mti.unpam.ac.id/assets/images/https://besadu.belitung.go.id/css/https://uptdlkk.kaltimprov.go.id/img/product/https://e-learning.iainponorogo.ac.id/thai/https://organisasi.palembang.go.id/userfiles/images/https://ditkapel.dephub.go.id/petikemas/tests/https://pmb.universitaspertamina.ac.id/popup/hari-ini/https://jdih.komnasham.go.id/img/banner/https://e-office.pangandarankab.go.id/demo/https://file.disdikbud.kaltimprov.go.id:8443/user/https://lms.binawan.ac.id/terbaik/
https://www.elementbike.id/data/selotgacorku/ https://karanganbungacilacap.com/ http://peralatanpb.jogjaprov.go.id/public/assets/uploads/3736478493.html https://lms.unhi.ac.id/blog/maxwin.html https://elearning.ittelkom-sby.ac.id/group/s1/ https://jdih.unila.ac.id/img/ https://e-class.fio.unesa.ac.id/css/app.html https://e-learning.unim.ac.id/notes/-/smaxwin/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ http://earsip.unitomo.ac.id/assets/fonts/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/lib/app/ https://sipisang.tangerangselatankota.go.id/captcha/4d.html https://elearning.iainkendari.ac.id/-/sgacor/
Rabarbarowa konfitura z białym chia od Bioplanet | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Rabarbarowa konfitura z białym chia od Bioplanet

| 2 komentarze

dżemrabarbarowy1

Kiedy tylko zobaczyłam go na osiedlowym straganie wydałam okrzyk radości. Już jest rabarbar! Nie było wyjścia, musiałam kupić kilka łodyg. W domu czekało na przetestowanie opakowanie białego chia od Bioplanet. Już wcześniej pomyślałam, że użyję go do zrobienia zdrowej konfitury. Początkowo miała to być konfitura z truskawek, ale na nasze krajowe musiałbym jeszcze trochę poczekać. Zaś rabarbar również świetnie się do tego nadawał więc… zarówno chia jak i rabarbar wylądowali w przepysznej konfiturze którą zajadam się przez ostatnie dni dodając do owsianki, jaglanki lub smarując nią chlebek.  Przepis za chwilę, ale wyprzedzę jeszcze  Wasze pytanie: o co chodzi z tym białym chia? Czy  różni się czymś od ciemnego?

chia

 

Otóż sama byłam tym zaintrygowana i zaczęłam szperać trochę w Internecie. Ale okazuje się że jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne i odżywcze to nie ma znaczących różnic. Jest jedynie różnica w kolorze a obie odmiany są tak samo zdrowe. Czyli dla przypomnienia: posiadają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, dużo błonnika, związków mineralnych i witamin. Nie bez przyczyny zaliczane do tzw.  superfoods.  Ziarenka chia posiadają silne właściwości hydrofilowe i w kontakcie z płynem zwiększają swą objętość i wytwarzają śluzową otoczkę. Właśnie ta właściwość świetnie się sprawdza w owocowych przetworach. Dzięki dodatkowi ziarenek chia, możemy zagęścić naszą konfiturę lub dżem nie dodając substancji żelujących ani dużych ilości cukru, a przy okazji wzbogacić nasz słoiczek o cenne składniki. Cudownie prawda? 🙂  Nie tracąc czasu zapraszam Was na przepis, a jeśli chodzi o chia to polecam oczywiście chia BIO z firmy Bioplanet.

Składniki na 2 małe słoiczki:

  • 0,5 kg rabarbaru (ok 4 szklanki pokrojonego rabarbaru)
  • 1 szklanka cukru kokosowego lub trzcinowego lub ksylitolu
  • Skórka z ½ cytryny
  • 4 łyżki chia
  • ½ szklanki wody

Wykonanie:

  1. Rabarbar obieramy z zewnętrznej skórki (niekoniecznie) kroimy w plasterki, przekładamy do garnka z grubszym dnem. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny, mieszamy, wlewamy wodę i zagotowujemy.
  2. Po około 10 min, kiedy rabarbar zacznie się rozpadać dodajemy chia, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min.
  3. Przekładamy do wyparzonych soiczków

rabarbar2

 

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.