Kiedy tylko zobaczyłam go na osiedlowym straganie wydałam okrzyk radości. Już jest rabarbar! Nie było wyjścia, musiałam kupić kilka łodyg. W domu czekało na przetestowanie opakowanie białego chia od Bioplanet. Już wcześniej pomyślałam, że użyję go do zrobienia zdrowej konfitury. Początkowo miała to być konfitura z truskawek, ale na nasze krajowe musiałbym jeszcze trochę poczekać. Zaś rabarbar również świetnie się do tego nadawał więc… zarówno chia jak i rabarbar wylądowali w przepysznej konfiturze którą zajadam się przez ostatnie dni dodając do owsianki, jaglanki lub smarując nią chlebek. Przepis za chwilę, ale wyprzedzę jeszcze Wasze pytanie: o co chodzi z tym białym chia? Czy różni się czymś od ciemnego?
Otóż sama byłam tym zaintrygowana i zaczęłam szperać trochę w Internecie. Ale okazuje się że jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne i odżywcze to nie ma znaczących różnic. Jest jedynie różnica w kolorze a obie odmiany są tak samo zdrowe. Czyli dla przypomnienia: posiadają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, dużo błonnika, związków mineralnych i witamin. Nie bez przyczyny zaliczane do tzw. superfoods. Ziarenka chia posiadają silne właściwości hydrofilowe i w kontakcie z płynem zwiększają swą objętość i wytwarzają śluzową otoczkę. Właśnie ta właściwość świetnie się sprawdza w owocowych przetworach. Dzięki dodatkowi ziarenek chia, możemy zagęścić naszą konfiturę lub dżem nie dodając substancji żelujących ani dużych ilości cukru, a przy okazji wzbogacić nasz słoiczek o cenne składniki. Cudownie prawda? 🙂 Nie tracąc czasu zapraszam Was na przepis, a jeśli chodzi o chia to polecam oczywiście chia BIO z firmy Bioplanet.
Składniki na 2 małe słoiczki:
- 0,5 kg rabarbaru (ok 4 szklanki pokrojonego rabarbaru)
- 1 szklanka cukru kokosowego lub trzcinowego lub ksylitolu
- Skórka z ½ cytryny
- 4 łyżki chia
- ½ szklanki wody
Wykonanie:
- Rabarbar obieramy z zewnętrznej skórki (niekoniecznie) kroimy w plasterki, przekładamy do garnka z grubszym dnem. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny, mieszamy, wlewamy wodę i zagotowujemy.
- Po około 10 min, kiedy rabarbar zacznie się rozpadać dodajemy chia, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min.
- Przekładamy do wyparzonych soiczków
2 Komentarze
Skomentuj