Spaghetti Carbonara to tradycyjne włoskie danie pochodzące z Neapolu. Bardzo proste, składające się z makaronu, żółtka i boczku, czasem z dodatkiem śmietanki kremówki i parmezanu. Jak już nie raz miałam się okazję przekonać, niemal każdą potrawę ze składnikami odzwierzęcymi można przygotować w wersji roślinnej, czyli równie pysznie ale przede wszystkim zdrowo. I to jest super! I to pozwala przechodzić na dietę wegańską i wegetariańską coraz większej ilości osób, a jest to ważne nie tylko dla naszego zdrowia i dla dobra hodowanych w okropnych warunkach zwierząt, ale również dla… klimatu. A dokładnie rzecz biorąc nie jest bez znaczenia dla jego zmian o których ostatnio szczególnie głośno, chociaż problem tak naprawdę trwa już wiele lat. Wszystko za sprawą ogromnych ilości metanu emitowanych do atmosfery przez fermy hodowlane. Tak w dużym skrócie i uproszczeniu. Właśnie zmianom klimatycznym chciałabym poświecić kilka najbliższych postów. A wszystko za sprawą kampanii „Energia odNowa” zainicjowanej przez Fundację WWF Polska do której zostałam zaproszona.
Kampania ta ma na celu zachęcenie Polaków do popierania ochrony klimatu, ukazanie nowych możliwości związanych z prowadzeniem odpowiedniej polityki klimatycznej.
Jedną z części projektu jest pełnometrażowy film i dziesięcioodcinkowy serial „Punkt Krytyczny – energia odnowa” którego głównym tematem jest zmiana klimatu i nieunikniona rewolucja energetyczna. Film odpowiada na niejedno z nurtujących pytań:
Czy można sobie poradzić ze smogiem?
Czy kupno bananów wpływa na klimat?
Jaki jest ślad węglowy pomidora?
Co musi się wydarzyć aby nie doszło do tragedii na miarę zagłady dinozaurów?
Odpowiedzi na te pytania (oraz wiele innych) poszukiwał będzie Marcin Dorociński – narrator filmu. Twórcami produkcji są fundacja WWF Polska wraz z partnerami projektu Energia odNowa, oraz stacja Discovery Channel Polska. Reżyserem filmu jest Łukasz Bluszcz.
A kiedy i gdzie będzie można film zobaczyć?
Premiera odbędzie się już 14 maja, w weekend otwarcia największego festiwalu filmów dokumentalnych w Polsce Millenium Docs Against Gravity w Warszawie. Oprócz tego film zobaczyć będzie można w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach, Łodzi i Lublinie. Projekcje odbędą się w ramach bezpłatnych pokazów na które można się będzie zarejestrować na stronie kampanii energiaodnowa.pl
Więcej informacji TUTAJ
Ale wróćmy do naszej wegańskiej carbonary. Jak to możliwe że jest bez boczku i jajka i smakuje wspaniale? Boczek zastąpiłam pieczarkami, marynowanymi przez kilkanaście minut w dużej ilości wędzonej papryki, jajka, śmietankę i ser zastąpiły mi zmiksowane, namoczone orzechy nerkowca i wędzone tofu. Do tego dużo pieprzu i natka pietruszki i gotowe!
Składniki:
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki namoczonych wcześniej orzechów nerkowca
- ¾ szklanki mleka roślinnego
- ¼ kostki wędzonego tofu (można dać więcej i zwiększyć ilość mleka)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki
Wykonanie:
- Nerkowce moczymy kilka godzin wcześniej w ciepłej wodzie.
- Pieczarki kroimy w grubsze plasterki. Do miseczki wlewamy: sos sojowy, syrop z agawy, ocet balsamiczny, oliwę. Wsypujemy wędzona paprykę, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie widelcem a następnie wrzucamy do marynaty pokrojone pieczarki, dokładnie mieszamy. Trzymamy je w marynacie ok. ½ godz. wstawiamy do lodówki.
- Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do kielicha blendera wrzucamy namoczone wcześniej i odciśnięte nerkowce, mleko roślinne, pokruszone tofu wędzone, płatki drożdżowe, sok z cytryny, trochę soli. Wszystko miksujemy na gładka masę.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy odsączone z zalewy pieczarki które smażymy mieszając od czasu do czasu aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze trochę papryki wędzonej (2 szczypty) i dużo świeżo mielonego pieprzu. Usmażone pieczarki zdejmujemy z patelni.
- Na resztkach oleju jaki pozostał po smażeniu pieczarek podsmażamy szybko pokrojony w plasterki czosnek. Następnie wlewamy na patelnię masę z tofu i nerkowców , gotujemy 2 minuty, do masy wrzucany ugotowany makaron (ok. ½ opakowania), dokładnie mieszamy z sosem, na koniec dodajemy usmażone pieczarki. Podajemy posypane obficie natką pietruszki.