slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Ekologiczna ciecierzyca | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ekologiczna ciecierzyca

| 6 komentarzy

ciecierzyca2

Zakupiłam wczoraj ekologiczną ciecierzycę i zaczynam się zastanawiać co by tu ugotować w ramach „Tygodnia z ciecierzycą”. Mam kilka sprawdzonych pomysłów, ale chciałabym zrobić coś nowego. Z ciecierzycy można przyrządzić wiele potraw: humus, sałatkę, zupę – krem, kotleciki… Ale zanim zacznę coś pichcić, trochę teoretycznych wiadomości na temat tej roślinki.

Ciecierzyca to jednoroczna roślina pochodząca z zachodniej Azji. Wyglądem i smakiem przypomina nieco groch (stąd inna nazwa groch włoski) ma okrągłe, ale nieregularne nasiona o barwie żółtej, czerwonej lub brązowej. Wyrabia się z niej specjalną mąkę, którą można dodawać do sosów. Warzywo to jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. U nas jeszcze nie tak bardzo, a szkoda bo jest naprawdę bardzo smaczna. Po ugotowaniu ma lekko słodkawy, orzechowy smak. Można ją jeść również na surowo, oczywiście po wcześniejszym moczeniu w wodzie przynajmniej przez 24 godziny. Stanowi wówczas  naprawdę smaczna i zdrową przekąskę.

Ciecierzycę należy gotować min. 1,5 godziny i nie wolno jej solić. Dzięki dość grubej skórce nawet po długim gotowaniu zachowuje swój kształt i nie zamienia się w papkę. Aby zmiękczyć nieco skórkę można do gotującej się ciecierzycy dodać obranego ziemniaka. Do wody z gotująca się ciecierzyca można dodać seler naciowy, listek laurowy i ziele angielskie które to wzbogacają jej smak

Oprócz walorów smakowych, ciecierzyca podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych posiada walory zdrowotne. Zawiera cenne roślinne białko i jest źródłem dobrych czyli złożonych węglowodanów, mikro i makroelementów. Spożywanie większej ilości białek roślinnych jak i złożonych  węglowodanów bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Wpływa również na płodność o czym czytaliście zapewne w artykule Dieta zamiast in vitro.

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.