slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

| 0 komentarzy

ogorek

Co prawda sezon ogórkowy się jeszcze nie zaczął, ale lato coraz bliżej i pewnie nie jedna pani pracuje nad sobą po zimie aby zmieścić się w zeszłoroczne bikini. A ogórki to świetne warzywa  właśnie dla osób dbających o linię. 10 dag ogórka to zaledwie 6-8 kalorii, dlatego można je jeść niemal bez ograniczeń. Witamin nie posiadają za wiele, jeśli już to najwięcej  w skórce której nie należy obierać. Posiadają też szkodliwy enzym askorbinazę który niszczy witaminę C, ale posiadają inne zalety. W ponad 90% składają się z wody, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Dlatego dziś przepis na bardzo lekką i smaczną zupę ogórkową.

– 2 długie lub 4 gruntowe ogórki z uprawy ekologicznej (tylko takie ogórki możemy bezpiecznie jeść ze skórką w której jest najwięcej witamin)

– ekologiczna włoszczyzna

– 2 duże ziemniaki z uprawy ekologicznej

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki pszennej razowej BIO

– pół kubka śmietany lub jogurtu naturalnego

– pęczek koperku

– przyprawy do smaku wedle uznania

Włoszczyznę gotujemy na małym ogniu z pokrojonymi ziemniakami. Ogórki kroimy w kostkę i smażymy na maśle aż staną się szkliste. Dodajemy pokrojony koperek, solimy, pieprzymy i dodajemy inne ulubione przyprawy. Wrzucamy do wywaru z włoszczyzny, zagęszczamy śmietaną z mąką. Gotujemy jeszcze przez chwile na małym ogniu.

Na koniec jeszcze parę ciekawostek na temat ogórków.

Zajadał się nimi Cezar. Uważał je za bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie warzywo. Wierzył ze wzmagają inteligencje i temperament.

Arystoteles napominał żony, że jeśli mąż jest słaby, powolny, chorowity to ich wina bo zapominają, że zdrowa kuchnia nie może się obejść bez ogórków.

W średniowieczu zaś był to najlepszy środek na gorączkę. Wierzono że wystarczy włożyć ogórek do łóżka gorączkującego dziecka, a warzywo gorączkę wypije.(źródło:Gazeta.pl/kuchnia)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.