zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pikantna ciecierzyca z ziemniakami

| 1 komentarz

danieDzisiaj wróciłam z pracy głodna jak wilk. Miałam ochotę na coś treściwego i sycącego. W kuchni już czekała na mnie namoczona w wodzie ciecierzyca. Postanowiłam ugotować pikantną ciecierzycę z ziemniakami. W końcu zaczął się „Tydzień z ciecierzycą” a moja eko ciecierzyca nic tylko moczy się w wodzie…

Do ugotowania pikantnej ciecierzycy z ziemniakami potrzebowałam następujących składników:

Pół kilo ziemniaków

1 dużą cebulę

3 ząbki czosnku

4 cm korzenia imbiru

300 g namoczonej przez noc ciecierzycy

Sok z ½ cytryny

Szklanka bulionu warzywnego

Przyprawy:

Sól

1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

Szczypta pieprzu Cayenne

Ziemniaki obrałam i pokroiłam w półplastry. Cebulę, czosnek i imbir obrałam, pokroiłam na drobne kawałki i zmiksowałam w blenderze. Na patelni rozgrzałam oliwę i  dodałam otrzymaną pastę. Mieszając smażyłam kilka minut. Dodałam sól i kurkumę.  W oddzielnym garnku rozgrzałam 3 łyżki oliwy, wrzuciłam ziemniaki. Kiedy te zrumieniły się nieco dodałam do nich osączoną, ugotowana ciecierzycę (gotowałam około 1 godziny) i pastę z cebuli czosnku i imbiru. Dodałam kolendrę, jeszcze odrobinę kurkumy, szczyptę pieprzu Cayenne. Wlałam bulion i sok cytryny i dusiłam jeszcze na wolnym ogniu 15 min. aż składniki zmiękły.
Tydzień z ciecierzycą

1 komentarz

  1. przepis zapisuje do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.