zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sezon truskawkowy czyli o truskawkach prawie wszystko

| 4 komentarzy

truskawka

Znacie jakieś osoby które nie lubią truskawek? Bo ja nie. Znam niestety takich nieszczęśników, którzy mimo że za nimi przepadają, nie mogą ich  spożywać z powodu alergii…Ale to już inny temat. Myślę że całe to wielkie uczucie do truskawek wynika z tego, że są to owoce sezonowe, dostępne w naszym klimacie praktycznie tylko przez miesiąc. I właśnie się zaczął sezon na truskawki.

Ktoś może się ze mną nie zgodzić z tą sezonowością. Sama widziałam piękne i dorodne truskawki w supermarkecie już na początku marca. Jednak mimo że cieszą one oczy raczej nie ucieszyły naszego podniebienia. Nie maja tak wspaniałego smaku i zapachu co nasze rodzime. Okazuje się że truskawki dostępne w marcu, a nawet wcześniej pochodzą z Hiszpani. Hiszpańskie truskawki należą do odmian deserowych, o pięknym kształcie, błyszczących, z długim terminem przydatności do spożycia. Uprawiane w Polsce truskawki przemysłowe to głównie odmiana sanga sengana, bardzo smaczna, ale nie mogąca długo leżeć. Jest podatna na szarą pleśń.

Czy takie uprawiane na skalę przemysłową pod folią truskawki są zdrowe i ekologiczne? – Wielkie uprawy truskawek w Hiszpanii niszczą środowisko. Wymagają ogromnych ilości wody i powodują pustynnienie okolicznych obszarów. Poza tym są mocno „dokarmiane” chemią – środkami ochrony roślin i pestycydami – powiedziała portalowi tuTej.pl ekolog, dr Agnieszka Sznyk z WWF (World Wildlife Fundation) (źródło: Tutej.pl).

Dlatego warto poczekać już w zasadzie do połowy maja na nasze rodzime truskawki. Te najwcześniejsze pochodzą  z pod folii, ale już na początku czerwca pojawiają się pierwsze hodowane pod chmurką.

Trochę historii…

Ówczesna truskawka (Fragaria ananasa) jest krzyżówką dwóch odmian poziomek: poziomki wirginijskiej którą odkryli w XVII w. na wybrzeżach Ameryki Północnej ówcześni osadnicy, oraz poziomki chilijskiej. Poziomkę chilijską, która w przeciwieństwie do tej pierwszej charakteryzowała się „wielkością orzecha, a czasem kurzego jaja” odkrył francuski szpieg Amedee Frezier obserwujący poczynania Hiszpanów w Chile. Zabrał on ze sobą do Europy kilkanaście sadzonek z których kilka przetrwało półroczną podróż. Tak właśnie poziomka chilijska trafiła do Europy (źródło: Natura i Ty 6(16)).

Właściwości smakowe i zdrowotne

Wyborny smak truskawek sprawia że są składnikiem wielu deserów. Dodawane są do ciast, owocowych sałatek, koktajli… Dla mnie najsmaczniejszym i najprostszym deserem są po prostu truskawki ze śmietaną. Truskawki  możemy również przetworzyć na wiele sposób. Zamrażamy je, aby w czasie smutnej zimy ożywić nasze zmysły. Gotujemy na kompot, który świetny jest do spożycia na zimno i gorąco. Jak również robimy z nich dżemy, bo taka konfitura domowej roboty nie może równać się tej sklepowej.

Niewątpliwą zaletą truskawek jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników, przede wszystkim witaminy C oraz minerałów których potrzebujemy, aby procesy życiowe mogły prawidłowo przechodzić. 100 g truskawek dostarcza organizmowi 60 mg wit. C, pewną ilość witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki odznaczają się jeszcze jedna zaletą. Są niskokaloryczne. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii. Zawierają 90 % wody co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Działają lekko napotnie i moczopędnie, dobrze oddziaływają na gruczoły dokrewne i tonizują układ nerwowy. Całkiem sporo jak na taki mały, niepozorny owoc. Ale to jeszcze nie wszystko.  Działanie lecznicze mają również liście i korzenie tej rośliny.

Czy wiecie, że Polskę zaliczamy do największych producentów truskawek, zaraz obok Stanów Zjednoczonych, Japonii i Chin? Jest się czym pochwalić, więc nie dziwi nas fakt, że je uwielbiamy.

Stolicą polskich truskawek jest Korycin. Co roku w tej miejscowości w szczytowym momencie zbioru truskawek odbywa się święto tych owoców. Świętu towarzyszą liczne truskawkowe konkursy np na największą truskawkę czy jedzenie truskawek na czas, truskawkowy strój. Podczas święta wszystko co możliwe jest truskawkowe. (źródło:polskieradio.pl).

Najsmaczniejsze są oczywiście truskawki z własnego ogródka zerwane prosto z krzaczka. Są one może wielkościowo niepozorne, jednak o wiele bardziej słodsze i aromatyczne niż te Hiszpańskie giganty dostępne wczesną wiosną.

W Polsce truskawki ekologiczne, uprawiane na większą skalę są rzadkie. Spowodowane jest to tym, że rolnicy dostają za nie niewiele więcej niż za te uprawiane metodą konwencjonalną. A przecież truskawki ekologiczne wymagają większych nakładów pracy i pieniędzy. Ich hodowla jest więc ciągle jeszcze nieopłacalna.

4 Komentarze

  1. Ach…truskaweczki sa super :-) Zaraz ide na zakupy, bo na obiad – ryz z truskawkami oczywiscie :-)
    Tak przy okazji – ile razy powinno sie je myc?
    Podobnie jak – juz niedlugo – jagody.

  2. Wystarczy raz, ale dokładnie i delikatnie.

  3. Nie zgodze sie z tym ze sa nafaszerowane chemia , bylem na zbiorach i nic takiego nie zaobserwowalem !

  4. Poprawna nazwa truskawki to Fragaria x ananassa a nie Fragaria ananasa. Zapis wynika z popchodzenia – truskawka jest mieszańcem wewnątrzgatunkowym (odmiany poziomki), a nie odrębnym gatunkiem, na co wskazywalaby druga nazwa (oczywiście bez błędu).

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.