slot gacorhttps://jdih.tanahbumbukab.go.id/judi-bola/https://fmipa.unsulbar.ac.id/slot-gacor/https://wbs.gianyarkab.go.id/slot-gacor-terpercaya/https://panseljpt.bumn.go.id/slot-deposit-dana/
slot gacor https://sister.upi-yai.ac.id/slot-gacor-terpercaya/ http://diklatpelaut.stipjakarta.ac.id/app/webroot/files/slot-gacor/ https://sakip.bulelengkab.go.id/images/gallery/slot-dana/ http://indoagropedia.pertanian.go.id/uploads/togel-online/ https://www.appi.or.id/slot-gacor-habanero/ https://sibunda.kuburayakab.go.id/-/rtp-live-slot/ https://lppm.unigal.ac.id/togel-online/ https://corona.lamandaukab.go.id/slot-gacor-terpercaya/ https://bulukumba.bawaslu.go.id/halaman/slot-gacor/ https://pontianak.bawaslu.go.id/slot-gacor-2023/ https://baritotimur.bawaslu.go.id/layout/slot-deposit-pulsa/ https://makassar.bawaslu.go.id/slot-deposit-dana/ https://bulukumba.bawaslu.go.id/halaman/sbobet/ https://bimakota.bawaslu.go.id/-/judi-online/ https://minahasa.bawaslu.go.id/judi-bola/ https://registrasi.kki.go.id/casino-online/ https://revolusimental.go.id/temp/data-sgp-togel-online/ https://patrakomala.disbudpar.bandung.go.id/document/slot-togel-4d/ https://sister.upi-yai.ac.id/slot-deposit-pulsa/ https://patrakomala.disbudpar.bandung.go.id/document/slot-deposit-pulsa/ https://peluktandadiri.tanahdatar.go.id/togel/ https://revolusimental.go.id/temp/slot-gacor-terpercaya/ https://jdih.bulelengkab.go.id/uploads/slot-deposit-pulsa/ https://sister.upi-yai.ac.id/slot-dana/ https://wadul.pacitankab.go.id/api/situs-slot-gacor/
Orkisz | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Orkisz

| 1 komentarz

orkiszTekst: Karol Przybylak

Wspomina o nim Biblia. W starożytnym Rzymie był podobno posiłkiem gladiatorów i sportowców biorących udział w igrzyskach. Powszechnie uprawiano go w średniowieczu. Później stopniowo popadał w zapomnienie, by pod koniec XX wieku zyskać sobie uznanie wśród rolników ekologicznych i ich klientów. Orkisz, bo o nim mowa, w ostatnich latach przeżywa swój renesans.Na sklepowych półkach znaleźć można najróżniejsze ekologiczne  produkty z orkiszu: makaron, chleb, kaszę, płatki, kawę czy nawet piwo. Dlaczego stał się taki popularny? Ponieważ posiada więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników, niż jakiekolwiek inne zboże. Jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Zawiera wysokowartościowe białko, wiele złożonych węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. I jeszcze witaminy… A,E,D oraz B1,B2 i B6 oraz żelazo, magnez, fosfor i wapno.

Orkisz bardzo dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej. Znacznie trudniej uprawiać go z użyciem nawozów sztucznych, gdyż wtedy wzrasta zbyt bujnie i wylęga. To właśnie uprzemysłowienie i chemizacja upraw zbóż sprawiły, że popadł w zapomnienie w XIX w. Drugim czynnikiem który spowodował, że wyparła go łatwiejsza w uprawie pszenica, był trudniejszy omłot ziaren tkwiących w dość dużych łuskach.  Łatwiejsze w uprawie i prostsze do zbioru nasiono nie musi jednak być korzystniejsze dla zdrowia.

Oprócz walorów odżywczych orkiszowi przypisywane są również właściwości lecznicze. Jego zalety dostrzegła już w średniowieczu  święta Hildegarda z Bingen, zapoczątkowując tzw. „Hildegardmenizm”. Orkisz wzmacnia organizm, pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Zaleca się go przy przemęczeniu, alergiach oraz chorobach wątroby i nerek. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Dieta oparta na orkiszu pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu ziarnu diabetycy, po konsultacji z lekarzem mogą zażywać mniej insuliny.

Produkty zawierające ziarna orkiszu będących przodkiem pszenicy uprawnej, stanowią bazę dla diet stosowanych przy leczeniu dolegliwości skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz problemów z przemianą materii. Łuska orkiszu doskonale nadaje się do wypełniania poduszek i materacy. Działają one dobroczynnie na krążenie, zwalczają bóle reumatyczne i bezsenność.

Źródło: biokurier.pl

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.