Tekst: Karol Przybylak
Wspomina o nim Biblia. W starożytnym Rzymie był podobno posiłkiem gladiatorów i sportowców biorących udział w igrzyskach. Powszechnie uprawiano go w średniowieczu. Później stopniowo popadał w zapomnienie, by pod koniec XX wieku zyskać sobie uznanie wśród rolników ekologicznych i ich klientów. Orkisz, bo o nim mowa, w ostatnich latach przeżywa swój renesans.Na sklepowych półkach znaleźć można najróżniejsze ekologiczne produkty z orkiszu: makaron, chleb, kaszę, płatki, kawę czy nawet piwo. Dlaczego stał się taki popularny? Ponieważ posiada więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników, niż jakiekolwiek inne zboże. Jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Zawiera wysokowartościowe białko, wiele złożonych węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. I jeszcze witaminy… A,E,D oraz B1,B2 i B6 oraz żelazo, magnez, fosfor i wapno.
Orkisz bardzo dobrze nadaje się do uprawy ekologicznej. Znacznie trudniej uprawiać go z użyciem nawozów sztucznych, gdyż wtedy wzrasta zbyt bujnie i wylęga. To właśnie uprzemysłowienie i chemizacja upraw zbóż sprawiły, że popadł w zapomnienie w XIX w. Drugim czynnikiem który spowodował, że wyparła go łatwiejsza w uprawie pszenica, był trudniejszy omłot ziaren tkwiących w dość dużych łuskach. Łatwiejsze w uprawie i prostsze do zbioru nasiono nie musi jednak być korzystniejsze dla zdrowia.
Oprócz walorów odżywczych orkiszowi przypisywane są również właściwości lecznicze. Jego zalety dostrzegła już w średniowieczu święta Hildegarda z Bingen, zapoczątkowując tzw. „Hildegardmenizm”. Orkisz wzmacnia organizm, pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Zaleca się go przy przemęczeniu, alergiach oraz chorobach wątroby i nerek. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Dieta oparta na orkiszu pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu ziarnu diabetycy, po konsultacji z lekarzem mogą zażywać mniej insuliny.
Produkty zawierające ziarna orkiszu będących przodkiem pszenicy uprawnej, stanowią bazę dla diet stosowanych przy leczeniu dolegliwości skóry, błon śluzowych, niestrawności oraz problemów z przemianą materii. Łuska orkiszu doskonale nadaje się do wypełniania poduszek i materacy. Działają one dobroczynnie na krążenie, zwalczają bóle reumatyczne i bezsenność.
Źródło: biokurier.pl
1 komentarz
Skomentuj