zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Jak się obejść z truskawką?

| 0 komentarzy

truskiZ truskawkami trzeba jak z jajkiem. Podobnie jak poziomki, maliny i jagody mają  one tę właściwość, że kontakt z wodą w znacznym stopniu pozbawia je słodyczy i aromatu. Mimo to należy je myć, i to starannie, nawet jeżeli owoce są ekologiczne lub pochodzą z własnego ogródka, bo jedzenie brudnych grozi infekcjami pokarmowymi. Ale trzeba to robić z pietyzmem.

Pamiętać należy że truskawki myjemy z szypułkami. Napełnić miskę lub komorę zlewozmywaka zimną wodą, bo strumień bieżącej mógłby je uszkodzić. Ostrożnie wsypać truskawki do durszlaka i kilkakrotnie zanurzać w zimnej wodzie (bardzo zapiaszczone nawet 6-7 razy), jednocześnie leciutko nimi potrząsając. Jeżeli owoców jest dużo, trzeba płukać je na raty (powinny wypełniać sito do połowy).

Pozostawić durszlak na zlewozmywaku do obcieknięcia. Gdy woda przestanie kapać, wysypać owoce pojedynczą warstwą na potrójnie złożony papierowy ręcznik i po chwili delikatnie zsypać do salaterki lub specjalnego naczynia na owoce z otworami w dnie. Ale uwaga! Na nic się zdadzą nasze starania, jeżeli będziemy płukać truskawki lub maliny zgniecione albo pokaleczone. Nic ich wtedy nie uchroni przed utratą znacznej części substancji smakowych i olejków eterycznych, które wraz z sokiemwypłyną do wody.

Źródło: Poradnik Domowy

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.