zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Makaron orkiszowy z pesto i pieczonymi pomidorkami cherry

| 4 komentarzy

orkiszowe1Przepis na pieczone pomidorki koktajlowe pochodzi z książki „Nigella expresowo” Nigelli Lawson. Mają być podobno namiastką pomidorków „suszonych w słońcu”. Nigella dodaje je do sałatki z rukoli i sera mozarella. Ja dodałam do makaronów orkiszowych z pesto i wyszło smaczne danie. Nie są to w sumie zupełnie pieczone pomidorki. Robi się je następująco: Przekrajamy pomidorki na pół i układamy przekrojoną strona do góry w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, cukrem, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wkładamy pomidorki i od razu piekarnik wyłączamy. Pomidorki pozostawiamy w środku na noc. Następnego dnia gotujemy orkiszowy makaron, odcedzamy, dodajemy pesto i przygotowane dzień wcześniej pomidorki koktajlowe, wszystko można posypać tartym parmezanem.

Przepis dołączam do mojej akcji kulinarnej „Zdrowie na talerzu”

Składniki:

– makaron orkiszowy (ja użyłam makaronu „trzy kolory” opisanego w poprzednim poście)

– kilkanaście pomidorków koktajlowych

– pasta pesto  (2-3 łyżki)

– tymianek świeży lub suszony

– cukier

– sól

– oliwa z oliwek

– parmezan


4 Komentarze

  1. a ja wlasnie dołączyłam do Twojej akcji :)
    to danie bardzo mi sie podoba :) musze kiedys sprobowac, juz mi slinka leci :)

  2. bardzo lubię koktajlowe pomidorki.
    i ten makaron mnie zaciekawił.

  3. brzmi bardzo kusząco, szkoda tylko ze to tak długo trzeba piec te pomidorki- może i zdrowe, ale energochłonne i nie ekologiczne

  4. Oj, nie zgodzę się co do energochłonności potrawy. Przecież pomidorki zostawia się w WYŁĄCZONYM piekarniku na noc. Piekarnik jest włączony przez jakieś 10-15 min aż nagrzeje się do temp. 220 stopni. Gdyby piekły się tak długo nic by z nich nie zostało :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.