zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Razowe naleśniki z warzywami

| 1 komentarz

nalesnikibisDziś niedziela. W końcu można dłużej pospać. Postanowiłam też zaszaleć jeśli chodzi o śniadanie. Zazwyczaj składa się ono u mnie ze szklanki świeżo wyciśniętego soku lub koktajlu (ostatnio często  z jogurtu i truskawek), musli z płatków owsianych lub po prostu z jakichś owoców. To warianty zdrowe i szybkie. Dziś, ponieważ mam więcej czasu, postanowiłam zrobić coś bardziej treściwego, a mianowicie razowe naleśniki z warzywami.

Składniki:

15 dag maki żytniej razowej mąki ekologicznej

1 jajko „0″

2 łyżki otrębów żytnich BIO

Szklanka wody

Oliwa z oliwek

Farsz:

1 mała cukinia

1 cebula

1 marchewka

1  papryka czerwona lub żółta

Mała puszka czerwonej fasoli

2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub pomidory z puszki.

Olej do smażenia

Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczypta cukru trzcinowego, kilka listków świeżej bazylii.

Z mąki, otrębów, jajka i wody robimy ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na patelni na średnim ogniu ok. 15 min. Dodajemy przyprawy.  Pod koniec duszenia dodajemy fasolę. Gotowe nadzienie nakładać na środek naleśników i zawinąć wedle uznania. Przed podaniem można podsmażyć na odrobinie oleju. Można podawać z surówką, my nasze naleśniki pochłonęliśmy z ogórkami małosolnymi.

Przepis dołączam do mojej akcji „Zdrowie na talerzu”.

1 komentarz

  1. Jejku, ale to musi być pyszne. Dopisuję do listy na przyszłe obiady 😀

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.