zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zapiekanka warzywna z amarantusem

| 1 komentarz

zdrowienatalerzuOto przepis na pyszną i zdrową zapiekankę amarantusową.

Składniki:

80 g amarantusa

Niepełna szklanka bulionu warzywnego BIO

2 pomidory

3 większe pieczarki

2 jajka „0”

½ łyżki posiekanej pietruszki

1 cebula

2 łyżki śmietany lub jogurtu

2 łyżki tartego sera

Sól

Pieprz

2 łyżki masła

Do garnka wsypać amarantus, zalać bulionem i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 25 min, aby amarantus napęczniał. Zdjąć z kuchenki, by nieco przestygł. Pomidory umyć i pokroic w kostkę. Pieczarki i cebule również pokroić i podsmażyć na maśle. Pomidory, pieczarki i cebulę dodać do amarantusa, wbić jajka, dodać zioła, śmietanę i łyżkę sera i wymieszać. Posolić i popieprzyć, naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Napełnić masa z amarnatusa, wygładzić powierzchnię i obłożyć wiórkami masła. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 min. na jasno brązowo. Posypać resztą tartego sera.

1 komentarz

  1. Zdjęcie zniknęło czy w ogóle go nie było? Czy to może tylko u mnie się nie wyświetla?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.