Oto przepis na pyszną i zdrową zapiekankę amarantusową.
Składniki:
80 g amarantusa
Niepełna szklanka bulionu warzywnego BIO
2 pomidory
3 większe pieczarki
2 jajka „0”
½ łyżki posiekanej pietruszki
1 cebula
2 łyżki śmietany lub jogurtu
2 łyżki tartego sera
Sól
Pieprz
2 łyżki masła
Do garnka wsypać amarantus, zalać bulionem i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 25 min, aby amarantus napęczniał. Zdjąć z kuchenki, by nieco przestygł. Pomidory umyć i pokroic w kostkę. Pieczarki i cebule również pokroić i podsmażyć na maśle. Pomidory, pieczarki i cebulę dodać do amarantusa, wbić jajka, dodać zioła, śmietanę i łyżkę sera i wymieszać. Posolić i popieprzyć, naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Napełnić masa z amarnatusa, wygładzić powierzchnię i obłożyć wiórkami masła. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 min. na jasno brązowo. Posypać resztą tartego sera.
1 komentarz
Skomentuj