zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Najłatwiejsza i najsmaczniejsza zupa z dyni

| 4 komentarzy

zupa-z-dyni2Korzystając z wolnego dnia wybrałam się rano na targ warzywny. We wrześniu taki targ to coś co lubię najbardziej. Można zwariować z zachwytu! Owoce są bardziej dojrzałe niż kiedykolwiek kuszą kolorami i zapachem: jabłka, gruszki, śliwki…Wszystkiego tyle że trudno się zdecydować, w końcu koszyk ma ograniczoną pojemność. Mnie jednak najbardziej zainteresowała dynia. Czekałam na nią długo. W końcu jest! Piękna, pomarańczowa, pękata. Kupiłam ćwiartkę z zamiarem przeznaczenia na zupę.

Parę słów o dyni…

Dynia  olbrzymia (czyli ta śliczna, pomarańczowa i pękata) to przede wszystkim ogromne źródło beta-karotenu (stąd jej pomarańczowy kolor) który przekształca się w organizmie w witaminę A. Karoteny są ponadto silnymi przeciwutleniaczami przez co pełnią ważną role profilaktyce antynowotworowej.

Innymi cennymi składnikami występującymi w dużych ilościach w dyni są  luteina, zeaksantyna, potas, żelazo, oraz cynk który podnosi min. sprawność układu odpornościowego, pomaga w kłopotach ze skórą a u mężczyzn pomaga zapobiegać chorobom gruczołu krokowego.

Bogate w cenne składniki są również nasiona dyni. Zawierają pełnowartościowe tłuszcze, z czego 80 % to niezbędne dla organizmu kwasy nienasycone, posiadają ponadto  jeszcze więcej niż miąższ cynku. Nasiona dyni przeciwdziałają cukrzycy oraz pomagają w leczeniu cukrzycy.

Dużo ciekawostek na temat właściwości leczniczych dyni, przepisów i informacji na temat uprawy tego cennego warzywa można znaleźć na stronie:

http://pumpkin.pl/

dynie1

ale przejdźmy do mojej zupy…

Składniki:

– ćwierć średniej dyni

– łyżka masła

– ½ szklanki mleka

– 2 łyżki śmietanki kremówki

– pieprz, sól

– miód jak ktoś chce mieć zupkę na słodko

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą tak, aby ledwie ją pokryła. Gotować do miękkości ok. 10 min. Dodać, sól, pieprz, łyżkę miodu jak kto woli, pól szklanki mleka (jeśli chcemy aby zupa była bardziej gęsta można dodać trochę mniej lub dodać tylko śmietankę). Podawać z uprażonymi pestkami dyni.

4 Komentarze

  1. zupę dyniową lubie najbardziej w tej wersji, z odrobiną miodu lub brązowego cukru

  2. Z miodem, z cukrem brązowym, ze zwykłym cukrem – cokolwiek. Byleby zupa dyniowa była słodka. Twoja zupka ma piękny kolor

  3. ja nie dosładzałam, a i tak mi smakowała :) zjadłam z grzankami z ciemnego chleba – pycha :) a uprażone pestki z dyni – rewelacja, bardzo miło chrupią :) (tylko łuskanie ich jest uciążliwe :/ ale warto)

  4. What’s up, yes this paragraph is in fact pleasant and I have learned lot of things from it regarding blogging. thanks.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.