zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pourlopowy come back i jesienne przetwory

| 1 komentarz

dsc03553Niestety wszystko co dobre szybko się kończy L.  Wróciliśmy z naszego ostatniego w tym roku wyjazdu, tym razem w nasze kochane Tatry… Czas wracać do pracy.

Po powrocie czekała na mnie w domu świeżo zakupiona książka z przepisami na domowe przetwory. Mój humor znacznie się poprawił gdyż uświadomiłam sobie, iż przede mną najlepszy czas na jesienne przetwory z warzyw, owoców i grzybów. W planach mam przetestowanie wielu ciekawych przepisów na przetwory których jeszcze nigdy nie robiłam np. jarzębinę do mięs i wędlin, konfiturę z aronii, nalewkę z bzu czarnego…

A nawiązując do mojego niedawno zamieszczonego posta o grapefruicie, podam dziś przepis na marmoladę grapefruitową wprost z mojej świeżutkiej książeczki*

3 duże grapefruity

6 szklanek cukru

4 szklanki wody

1/3 szklanki koniaku

Owoce ze skórkami drobno posiekać, zostawić pestki. Zalać 4 szklankami wody, wolno gotować 30 min., odstawić na noc. Następnego dnia wyłowić pestki, wodę z owocami zagotować, rozpuścić w niej cukier i gotować marmoladę bez przykrycia i mieszania 20 min. na silnym ogniu, potrząsając często garnkiem. Zrobić próbę – gdy kropla marmolady będzie tężała na zimnym spodeczku, jest już gotowa. Wtedy dodać koniak, wymieszać, przekładać do wysterylizowanych słoiczków, zamknąć. Pasteryzować 10 min.

|* T. Barowicz, J. Barowicz „Konserwowanie i przechowywanie żywności”

Ciągle jeszcze zapraszam do ankiety


Moja webankieta

1 komentarz

  1. zapisuję przepis na marmoladę, bo mnie zainteresowała :) i napewno będzie znakomita

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.