slot pulsaslot gacor hari inisitus slot gacorslot gacorslot gacor terbaikslot gacor terbaruslot deposit pulsaslot gacor terbaik dan terpercayaslot demo gratisslot gacor terbaruslot demoslot gacor terbaruslot gacor
https://www.ui.ac.id/download/brosur/ https://kepegawaian.madina.go.id/app/ https://sikd.untirta.ac.id/uploads/ https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/rahasia/app.html https://e-learning.uniba-bpn.ac.id/report/demo/ https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/app/app.html https://e-learning.unim.ac.id/course/sgacor/ http://e-learning.um.ac.id/theme/app/ https://spada.upnyk.ac.id/group/jurusan/ https://pengaduan.dgip.go.id/img/menu/ https://disperindag.paserkab.go.id/system/ https://sigastra.radenintan.ac.id/img/berkas/ https://sidinar.bnn.go.id/assets/demo/ https://dpkp2.paserkab.go.id/img/ https://sista4.peruri.co.id/img/ https://mbkm.fik.dinus.ac.id/system/Pager/
Pourlopowy come back i jesienne przetwory | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pourlopowy come back i jesienne przetwory

| 1 komentarz

dsc03553Niestety wszystko co dobre szybko się kończy L.  Wróciliśmy z naszego ostatniego w tym roku wyjazdu, tym razem w nasze kochane Tatry… Czas wracać do pracy.

Po powrocie czekała na mnie w domu świeżo zakupiona książka z przepisami na domowe przetwory. Mój humor znacznie się poprawił gdyż uświadomiłam sobie, iż przede mną najlepszy czas na jesienne przetwory z warzyw, owoców i grzybów. W planach mam przetestowanie wielu ciekawych przepisów na przetwory których jeszcze nigdy nie robiłam np. jarzębinę do mięs i wędlin, konfiturę z aronii, nalewkę z bzu czarnego…

A nawiązując do mojego niedawno zamieszczonego posta o grapefruicie, podam dziś przepis na marmoladę grapefruitową wprost z mojej świeżutkiej książeczki*

3 duże grapefruity

6 szklanek cukru

4 szklanki wody

1/3 szklanki koniaku

Owoce ze skórkami drobno posiekać, zostawić pestki. Zalać 4 szklankami wody, wolno gotować 30 min., odstawić na noc. Następnego dnia wyłowić pestki, wodę z owocami zagotować, rozpuścić w niej cukier i gotować marmoladę bez przykrycia i mieszania 20 min. na silnym ogniu, potrząsając często garnkiem. Zrobić próbę – gdy kropla marmolady będzie tężała na zimnym spodeczku, jest już gotowa. Wtedy dodać koniak, wymieszać, przekładać do wysterylizowanych słoiczków, zamknąć. Pasteryzować 10 min.

|* T. Barowicz, J. Barowicz „Konserwowanie i przechowywanie żywności”

Ciągle jeszcze zapraszam do ankiety


Moja webankieta

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.