Wydawało mi się że o zdrowym odżywianiu wiem prawie wszystko. Nie są mi też obce wszelkie „kruczki” i tajemnice na temat tego co jemy, chemicznych dodatków, ich działania na organizm itp. Od paru już lat staram się zgłębiać ten temat. Po przeczytaniu książki Krzysztofa Abramka „Przez żołądek do sukcesu” okazało się, że nie wiedziałam wszystkiego. Z wielu rzeczy nie zdawałam sobie sprawy. Nie wiedziałam np. że w reklamach produktów spożywczych, przekłamuje się aż tak bardzo ich rzeczywiste oddziaływanie na nasz organizm!
Po przeczytaniu książki „Przez żołądek do sukcesu” jestem bardziej świadoma tego co jem Wiem też doskonale, że nic nie będzie wart mój sukces, osiągnięcia, gdy zabraknie mi zdrowia. Bo co się stanie z moimi marzeniami, jeśli nie będę miała do ich spełnienia energii i siły? A dobre zdrowie to przede wszystkim zdrowe odżywianie. Takie są główne przesłania tej ksiązki do której lektury gorąco zachęcam.
Poznaj kilka ciekawych faktów pochodzących z książki:
Fałszywe sery
W marketach powszechnie sprzedawane są dzisiaj podróbki żółtych serów. Podobnie jak ma to miejsce np. w przypadku masła, dodaje się do nich, i to czasem w znacznej ilości, oleje roślinne poddane uprzednio procesowi uwodornienia – zawierające nienaturalne dla człowieka izomery trans. A przecież każdy ser z założenia przynajmniej jest produktem zwierzęcym zrobionym z tłuszczu mleka.
Dlaczego żółte sery się „ulepsza” olejem? Jak zwykle ze względów finansowych – sa zauważalnie tańsze, a jednocześnie, dzięki niższym kosztom ponoszonym przez producenta na zakup surowców, zapewniają mu większy zysk niż w przypadku prawdziwych żółtych serów…
Jogurciki z bakteriami casei
Spopularyzowane poprzez bardzo intensywną reklamę i akcje promocyjne, czasem z wykorzystaniem kontrowersyjnych metod, napoje mleczne zawierające Lactobacillus casei, Acti regularis czy też noszące inna nazwę, opatentowaną przez producenta, przynoszą korzyści przede wszystkim… sprzedawcom i producentom. Mają one rzekomo „regulować układ odpornościowy i przyczyniać się do jego prawidłowego funkcjonowania. Niestety nie jest to prawda a w najlepszym wypadku należy to traktować jako poważne nadużycie…
Uzależniające ciasteczka i chipsy
Oczywiście nikt tego nie potwierdzi, ale duże koncerny spożywcze dodają do swoich wyrobów substancje uzależniające. Wywołujące czasem zdziwienie u dorosłych zjadanie przez dzieci i młodzież niesamowitych ilości chipsów, ciasteczek i niektórych innych łakoci – jest właśnie efektem działania substancji dodawanych przez producentów…
Trujące piwo
Czy wiesz że tak lubiane przez Polaków piwo zabija pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym? Że pasteryzacja piwa zabija korzystne enzymy i witaminy?
Że piwo zawiera kadm – trujący pierwiastek, który jest szczególnie niebezpieczny w przypadkach gdy w organizmie występują niedobory innych ważnych pierwiastków takich jak cynk, magnez, wapń?
Kwasek cytrynowy
Syntetyczny kwasek cytrynowy, czyli sztuczny wytwór przemysłu spożywczego (chemicznego?) można znaleźć prawie w każdym produkcie przeznaczonym do jedzenia, który może być przechowywany przez nieco dłuższy czas niż kilka dni. Stosowany jest w celu zapobiegania niepożądanym skutkom utleniania, przez co ma przedłużać trwałość produktu. W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur pleśni Aspergillus niger (tej samej, która w organizmach przyczynia się do powstawania nowotworów złośliwych, artrozy stawów, czy zesztywniającego zapalenia kręgosłupa).
Stwierdzono, że syntetyczny kwas cytrynowy narusza system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych.
To tylko kilka z 90 tematów poruszanych w tej książce.
A czego jeszcze możesz dowiedzieć się z książki „Przez żołądek do sukcesu”:
* W jaki sposób reklamuje się produkty, przekłamując ich rzeczywiste oddziaływanie na nasz organizm. Ta wiedza jest podstawą, jeśli chcesz świadomie wybierać jedzenie, a nie być manipulowanym przez reklamy.
* Jakie produkty spożywane na co dzień sprawiają, że ubywa z Twojego organizmu potrzebnych witamin i minerałów, a co gorsze blokowane jest ich przyszłe wchłanianie. Dowiedz się, jakie produkty są dosłownie trucizną dla Twojego organizmu.
* Jak wybierać żywność dostępną w supermarketach, która jest warta kupienia, i jaka żywność nie nadaje się do spożycia, a jest wręcz szkodliwa, choć sprzedawana zgodnie z prawem?
* Jakie są największe błędy popełniane niemal codzienne przez zwykłych ludzi w swojej diecie, niezależnie od tego, jakie mają upodobania kulinarne i stan portfela?
* Co to naprawdę znaczy „zdrowa żywność” i czy te wszystkie reklamowane w TV produkty są zdrowe i sprzyjają naszemu organizmowi, a nie pogarszają stanu naszego zdrowia?
* Co jest zabójcą (dosłownie) numer jeden w polskiej diecie, który powoduje nie tylko nadwagę , ale również sprawia, że podupadasz na zdrowiu?
* W jaki sposób dobrać prawidłową dietę do swojego organizmu oraz do indywidualnych potrzeb. Zapomnij o dietach dla wszystkich.
Więcej o książce TUTAJ.
1 komentarz
Skomentuj