zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99
  • Zdrowo - EKO Quchnia
  • Pysznie - EKO Quchnia
  • Ekologicznie - EKO Quchnia
  • To EKO Quchnia

KURKUMA – przyprawa czy lekarstwo?

| 2 komentarzy

kurkumaKurkuma zawsze należała do moich ulubionych przypraw. Dodawałam ją najczęściej do brązowego ryżu który bardzo ładnie zabarwiała na żółto. Odkąd dowiedziałam się z książki Krzysztofa Abramka „Przez żołądek do sukcesu”, że oprócz wartości kulinarnych ma ona również niesamowite właściwości lecznicze, zaczęłam ją sypać niemal do wszystkiego. Prawie wszystkie moje potrawy są więc żółciutkie a samą przyprawę kupowałabym na kilogramy.

Wyobraźcie sobie, że przyprawa ta pochodząca z Indii, gdzie początkowo wykorzystywana była jako barwnik do farbowania tkanin, oprócz tego że ślicznie barwi na żółto przeróżne potrawy, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz jest bardzo silnym antyoksydantem. Obecnie trwają badania nad zastosowaniem substancji zawartych w kurkumie w leczeniu oraz profilaktyce chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera. Dotychczasowe wyniki są obiecujące, co istotne nie wykryto żadnych działań ubocznych. W medycynie hinduskiej kurkuma od dawna znana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz łagodzący dolegliwości żołądkowe. (źródło:www.leki.senior.pl).

Wniosek z tego taki, że kurkuma może chronić nasz organizm przed chorobami serca i rakiem. A wszystko to dzięki kurkuminie oraz jej pochodnymi zwanymi kurkuminoidami będącymi aktywnymi biologicznie składnikami kurkumy. Kurkumina stała się obecnie obiektem badań wielu naukowców. W bazie PubMed, powstającej w National Library of Medicine, spośród naukowych i technicznych opracowań z 2005 roku prawie 300 dotyczyło kurkuminy, podczas gdy pięć lat wcześniej – zaledwie sto. Badacze mówiący o sobie żartobliwie „kurkuminolodzy”, interesują się tym związkiem zarówno z powodu jego różnorodnych pozytywnych działań, jak również niskiej toksyczności.(źródło: www.nauka.gildia.pl).

Dodawajmy więc kurkumę do naszych potraw i nie żałujmy jej. Doskonale harmonizuje ona niemal z wszystkimi potrawami orientalnymi, świetnie pasuje do drobiu, jaj, serów, omletów. Jest jednym ze składników popularnej mieszanki przypraw – curry.

2 Komentarze

  1. Zdecydowanie polecam tą przyprawę.

  2. Kurkuma to wazna przyprawa takze w Iranie. Kilka propozycji na moim blogu

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.


Current day month ye@r *