zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Pyszny serek z pieczarkami do smarowania pieczywa

| 1 komentarz

img_8352Mój domowy ekochlebek rzeczywiście najlepiej smakuje po prostu z masłem. Czasami jednak lubię zjeść go z jakimś innym smarowidłem, np. serkiem twarogowym. W sprzedaży takich „pysznych” i puszystych serków jest cała masa. Chcąc zakupić dnia pewnego taki właśnie serek z łososiem, po przeczytaniu składu: (ser twarogowy, śmietana, aromat, substancja wzmacniająca smak E-621, E631, sól, karagen*, olej rybny, spulchniany azotem) odstawiłam go na półkę. A gdzie łosoś? Czy ma go zastąpić aromat łososiowy i olej rybny. Podobnie było z serkiem z cebulą i borowikami w których ani cebuli ani borowików nie znalazłam.

Potrafię zrobić sama aromatyczny lecz bez sztucznych aromatów, puszysty, chociaż nie spulchniany azotem serek. Na przykład z pieczarkami. Prawdziwymi. A oto przepis:

Składniki:

Kilka pieczarek

1 duża cebula

Twaróg tłusty lub półtłusty

Sól

Świeżo zmielony pieprz

kurkuma

zioła – ja dodałam oregano, trochę tymianku, trochę przyprawy curry

serek

Pieczarki kroję na dosyć duże plasterki, cebule w kostkę. Smażę na oleju do miękkości. Dodaję przyprawy. Kiedy pieczarki z cebula ostygną wrzucam je wraz z serem do malaksera i miksuję na gładką masę. W miarę potrzeby doprawiam pieprzem lub sola. Smaruję chlebek. Pycha!

*karagen to substancja zagęszczająca która może wpływać na przewód pokarmowy, powodować wrzodziejące zapalenie jelita grubego, kancerogenny dla zwierząt (źródło: „E213. Tabele dodatków i składników chemicznych.

1 komentarz

  1. A ja słyszałam, że….
    Karagen natywny o masie cząsteczkowej powyżej 100 000 g/mol ( a tylko taki jest stosowany w przemyśle spożywczym), nie ma negatywnego działania. Problemy z przewodem może powodować karagen zdegradowany, którego się nie stosuje w przemyśle, bo ma gorsze właściwości od natywnego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.