zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Gulasz z rybą

| 1 komentarz

gulaszRybka lubi pływać, np. w gulaszu ;). Jeśli nie macie dość ryb po Wigilii proponuję bardzo smaczną,  a przy tym zdrową potrawkę. Wybierając rybę pamiętajmy o tym, aby zwracać uwagę na to, czy nie są to ryby zagrożone. O zagrożonych gatunkach ryb pisałam TUTAJ.

Ponieważ ja bardzo lubię karpia, użyłam fileta z tej właśnie rybki. Jest on rybą dość tłustą ale jednocześnie bogatą w kwasy omega – 3. Przejdźmy jednak do przepisu…

Składniki:

2 średnie cebule

2 łodygi selera naciowego

2 marchewki

2 średnie ziemniaki

1 zielona papryka

Pęczek pietruszki

Puszka pomidorów

1 litr bulionu rybnego lub drobiowego

Sok z cytryny

Odrobina mąki

Szklankę mrożonej  lub świeżej  zielonej fasolki szparagowej

500 g filetów z ryby

Przyprawy:

Sól, pieprz, listek laurowy, kolendra, tymianek

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa: najpierw cebulę i seler, potem dodaj marchew, paprykę i ziemniaki, fasolkę i przyprawy. Warzywa muszą się lekko zrumienić. Po ok. 5 min dodaj pomidory i bulion. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Filety skrapiamy wcześniej sokiem z cytryny, lekko solimy, pieprzymy i opruszamy mąką.  Na oddzielnej patelni podsmażamy lekko rybę, po czym dodajemy ją do gulaszu i gotujemy jeszcze chwilę. W zdrowszej wersji potrawy ryby możemy nie smażyć a trochę wcześniej, surową wrzucić do warzyw i gotować ok. 10 min. Przed podaniem posyp danie świeżą pietruszką.

1 komentarz

  1. U mnie ostatnio ryby pływają w białym winie… A w ogóle, to bardzo lubimy , karpia też , więc skuszę się na taki gulasz i niedługo zrobię :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.