Rybka lubi pływać, np. w gulaszu ;). Jeśli nie macie dość ryb po Wigilii proponuję bardzo smaczną, a przy tym zdrową potrawkę. Wybierając rybę pamiętajmy o tym, aby zwracać uwagę na to, czy nie są to ryby zagrożone. O zagrożonych gatunkach ryb pisałam TUTAJ.
Ponieważ ja bardzo lubię karpia, użyłam fileta z tej właśnie rybki. Jest on rybą dość tłustą ale jednocześnie bogatą w kwasy omega – 3. Przejdźmy jednak do przepisu…
Składniki:
2 średnie cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
1 zielona papryka
Pęczek pietruszki
Puszka pomidorów
1 litr bulionu rybnego lub drobiowego
Sok z cytryny
Odrobina mąki
Szklankę mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
500 g filetów z ryby
Przyprawy:
Sól, pieprz, listek laurowy, kolendra, tymianek
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa: najpierw cebulę i seler, potem dodaj marchew, paprykę i ziemniaki, fasolkę i przyprawy. Warzywa muszą się lekko zrumienić. Po ok. 5 min dodaj pomidory i bulion. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Filety skrapiamy wcześniej sokiem z cytryny, lekko solimy, pieprzymy i opruszamy mąką. Na oddzielnej patelni podsmażamy lekko rybę, po czym dodajemy ją do gulaszu i gotujemy jeszcze chwilę. W zdrowszej wersji potrawy ryby możemy nie smażyć a trochę wcześniej, surową wrzucić do warzyw i gotować ok. 10 min. Przed podaniem posyp danie świeżą pietruszką.
1 komentarz
Skomentuj