slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Żytni chleb ze śliwką | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Żytni chleb ze śliwką

| 1 komentarz

chlebzeslliwkaWitam po dłuższej przerwie w nowym, 2010 roku! Długo zastanawiałam się czym by tu ten nowy roku w EkoQuchni przywitać. W końcu padło na żytni chlebek który towarzyszył mi przez cały ten świąteczny okres. Na Wigilię był z makiem, na sylwestra z orzechami laskowymi a dzisiaj przedstawię go w wersji z śliwkami suszonymi.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków i jest z dodatkiem prażonego słonecznika. Zasadniczo można go robić z przeróżnymi dodatkami i zawsze będzie smaczny. A co najważniejsze – bardzo łatwy. Zobaczcie sami:

Składniki:

1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)

350 ml wody

530 g mąki żytniej chlebowej typ 720

2 płaskie łyżeczki soli

1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)

Kilka suszonych śliwek

Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą 1 łyżkę zakwasu żytniego (ja dodaję nawet 1,5 łyżki), 150 g maki żytniej chlebowej typ 720 oraz 150 ml letniej wody. Składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień dodajemy: 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720,  2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki, drożdży instant, 200 ml wody w temp pokojowej oraz pokrojone w paski suszone śliwki obtoczone w mące.

Mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki lub miksera. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami żytnimi po czym wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 3 godzinach (czasem szybciej) ciasto jest gotowe do pieczenia (musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość). Keksówkę wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 230 st. C. Po 30 minutach zmniejszyć do 210 st i piec jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.