slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Babka ziemniaczana | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Babka ziemniaczana

| 5 komentarzy

img_94751Dziś, z okazji akcji kulinarnej „Slowfood, czyli stop fastfoodyzacji”,  pora na kolejną, regionalna potrawę z mojego rodzinnego Podlasia,  a mianowicie babkę ziemniaczaną. Nie bez przyczyny wybrałam potrawę o tak wdzięcznej nazwie właśnie w Dniu Kobiet :). „Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka”…

Podstawą babki ziemniaczanej są utarte na tarce ziemniaki, zapieczone z dodatkiem podsmażonej cebulki z boczkiem, ziołami i odrobiny mąki. Jednak jak wiele kucharek, tak wiele modyfikacji i możliwości dodawania przeróżnych dodatków. Ja najczęściej dodaję podsmażane pieczarki, tartą marchewkę, czasem słodką kapustę (nie dodaję zaś boczku). Podawać ją można z różnymi sosami, surówkami lub po prostu ze szklanką mleka.

Przygotowane na babkę ziemniaki z dodatkami można umieścić w jelicie wieprzowym. Wówczas otrzymamy kiszkę ziemniaczaną  – kolejny regionalnych rarytas Podlasia.

Babka ziemniaczana to potrawa dziecinnie prosta, ale nawet proste rzeczy można zrobić po mistrzowsku. Stąd odbywające się w Supraślu niedaleko Białegostoku, co roku pod koniec maja, Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Jak dotąd niedoścignioną mistrzynią jest pani Dżenetta Bogdanowicz, która zaprasza do swego tatarskiego gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta” w Kruszynianach. Jej innym specjałem jest pierekaczewnik, jedna z charakterystycznych potraw kuchnii tatarskiej. Pani Dżenetta organizuje nawet kursy pieczenia pierekaczewnika, na które zamierzam się kiedyś zapisać. Ale przejdźmy do naszej dzisiejszej bohaterki – babki.

Składniki;

2 kg ziemniaków (oczywiście najlepiej BIO)

2 duże cebule

4 grubsze plastry boczku (w wersji oryginalnej przepisu, ja nie dodaje)

25 dag pieczarek

2 wiejskie jaja

2 łyżki mąki

2 łyżki bułki tartej

Sól, pieprz, majeranek

babka2

Ziemniaki tarkujemy na tarce lub (wersja mniej slow) przeciskamy je przez sokowirówkę, po czym łączymy sok z ziemniaka z powstałymi „wiórami” (część soku odlewamy). Pokrojone pieczarki podsmażamy na oliwie z cebulką. Jeśli dodajemy boczek, robimy z nim podobnie. Dodajemy do ziemniaków. Podobnie jak jaja, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia, lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Wlewamy ziemniaczana masę. Na wierzch kładziemy kilka wiórek masła. Pieczemy przez 1,5 godziny w tem. 180 st.

Pychota!

img_94752

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.