zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Maksymalnie zielona sałatka

| 1 komentarz

salatkaDo wiosny kalendarzowej jeszcze 5 dni, ale póki co wcale nie widać jej na horyzoncie… Już kolejny weekend z rzędu liczyliśmy na wiosenne przeloty gęsi i żurawi, jednak na Biebrzy zaobserwowaliśmy jedynie  pojedyncze sztuki. Nie ma co się dziwić kiedy rzeka ciągle skuta lodem… Na szczęście dziś na blogu pinkcake rozpoczyna się akcja kulinarna „Zielono mi” która chociaż trochę pozwoli poczuć wiosnę. Bo zielony to właśnie kolor wiosny. To również kolor nadziei, szeroko pojętej ekologii i przede wszystkim zdrowia. Bo przecież nie ma nic zdrowszego od zielonych warzyw. Kapusta, sałata, jarmuż, szpinak, cykoria, endywia, botwina, natka pietruszki, brokuł…

Oprócz błonnika zawierają całe mnóstwo  minerałów (wapń, magnez, żelazo, cynk), witamin  – głównie witaminy C, K, z grupy B,  kwasu foliowego, ale przede wszystkim chlorofilu. Chlorofil bierze udział w fotosyntezie, czyli procesie, w którym rośliny przy udziale słońca wytwarzają sobie „jedzonko” i energię potrzebną do życia. A my korzystamy z produktu ubocznego tego procesu jakim jest tak dla nas ważny tlen.

Chlorofil jedzony przez nas w z zielonymi warzywami dodaje również nam energii. Pomaga również oczyścić organizm. Szczególnie polecany jest sok z zielonych warzyw. Dostarcza organizmowi wszystkich zdrowych składników w formie łatwej do strawienia i przyswojenia. Niestety nie każdemu może smakować.

Podczas akcji „zielono mi” gotujemy, pieczemy, jemy i pijemy na zielono. Ja z tej okazji przygotowałam zdrową i smaczną ‚maksymalnie zieloną sałatkę’. Użyłam  składników dostępnych pod ręką (w większości warzywa ekologiczne, z wyjątkiem kiwi, awokado i cytryny) ale można oczywiście dodać inne warzywa, pod warunkiem że będą zielone:).

Składniki:

1 Kapusta pekińska

1 cykoria

2 łodygi selera naciowego

1 ogórek

1 awokado

½ cebuli cukrowej

Natka pietruszki

Kilka główek brokuła ugotowanego krótko na parze.

2 kiwi

Garść kiełków z fasolki mung

Kilka paluszków krabowych (opcjonalnie)

maxigreen2

Dressing:

Sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

Wyciśnięty 1 ząbek czosnku

Warzywa pokroić, wymieszać z dressingiem. Wstawić na 10 min przed podaniem do lodówki.

maxigreen1

zielono-mi

1 komentarz

  1. Z zaciekawieniem czytam tą interesująca stronę, na która natrafiłam niedawno. Ciekawe artykuły, smakowite przepisy. Jednak przed chwilą czytałam o łączeniu grup żywności. Warzywa i owoce wykluczają się, a ich łączenie jest „traumą dla przewodu pokarmowego”. A teraz czytam przepis na sałatkę: warzywa + kiwi, awokado… Gdzie konsekwencja?

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.