zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

O ekologicznych serach

| 1 komentarz

ser

Tekst: Karol Przybylak

– Jak mogę rządzić krajem, w którym samych serów produkuje się ponad 300 gatunków? – zastanawiał się niegdyś Charles de Gaulle. Wytwarzanie tej, otrzymywanej ze skrzepu mlecznego, potrawy jest pasją i specjalnością Francuzów. Niemal każdy region specjalizuje się w określonym gatunku sera. Zaglądając do sklepu z żywnością ekologiczną możemy spróbować tylko niektórych. Na poznanie smaku wszystkich francuskich serów mogłoby nam nie starczyć życia…

Każdy ser jest inny

Specjaliści mawiają, że na świecie istnieje tyle samo metod wytwarzania sera ile jest jego gatunków. Mogą być wytwarzane z mleka krowiego, koziego lub owczego, ale nie tylko to ma wpływ na smak. Zależy on także od ukształtowania terenu, klimatu i roślinności będącej pokarmem dla zwierząt. Właśnie dlatego coraz więcej osób wybiera sery pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Niezależnie od tego czy mowa o serach francuskich, białych, czy żółtych warto je jeść. Dlaczego? Są źródłem białka, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych. W dodatku znajduje się w nich także wapno.

Najbardziej znane francuskie sery

Największą „karierę” poza granicami Francji zrobiły dwa sery pleśniowe: Camembert i Roquefort. Pierwszy z nich, w swej oryginalnej wersji, pochodzi z Normandii.  Jak powstał? Według legendy, Francuzka o imieniu Marie Harel, w czasach Rewolucji Francuskiej pomogła się ukryć pewnemu mnichowi. Ten z wdzięczności zdradził jej sekretną recepturę na ser. Prawdziwy Camembert ściśle związany jest ze wspomnianym regionem, ale sery o podobnej recepturze wytwarza się na całym świecie. W Polsce wytwarzany jest Camembert BIO „Słupski Chłopczyk”. Ciekawa legenda związana jest z powstaniem sera Roquefort – w jednej z pieczar w Roquefort przystanął pastuszek, aby zjeść kawałek chleba z serem. Gdy zobaczył urodziwą dziewczynę, pobiegł za nią i zapomniał o swoim posiłku. Po powrocie spostrzegł, że chleb pokrył się białym nalotem, a ser poprzecinały niebieskie żyłki. Był tak głodny, że zjadł ser i stwierdził, że jest bardzo smaczny.

Sery w Polsce

W Polsce sery pleśniowe nie cieszą się wielkim powodzeniem. O ile na rynku konwencjonalnym znaleźć można coraz więcej gatunków, to na rynku BIO wybór jest bardzo ograniczony. Sytuacja wygląda nieco lepiej w przypadku serów żółtych i białych, które mają u nas większe tradycje. W sklepach z żywnością ekologiczną oraz marketach można szukać wspomnianego już sera Camembert BIO „Słupski Chłopczyk”, serów żółtych z mleczarni Eko Łukta, twarogu z Sudowii czy też rozmaitych serów kozich, krowich i serników (Figa). Dostępna jest też gama serów BIO pochodzących z importu m.in.: Feta, Ricotta, Mozarella czy też Emmentaler, Gouda.

Sery od rolników ekologicznych

Coraz popularniejsze w Polsce stało się samodzielne wytwarzanie serów przez rolników ekologicznych i rozprowadzanie ich w sprzedaży bezpośredniej, także na jarmarkach i kiermaszach. To okazja na zakup produktu bardzo wysokiej jakości oraz poznanie szczegółów związanych z wytwarzaniem sera. W Biokurierze na bieżąco informujemy o tego typu imprezach.

Źródło: biokurier.pl

1 komentarz

  1. powinno być wapń, nie wapno!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.