slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Czeremcha i domowy, razowy makaron | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Czeremcha i domowy, razowy makaron

| 3 komentarze

makaronW tym roku majówka wyjątkowo krótka i chłodna. Jednak ciągle jeszcze czuję zapach wilgotnego lasu i słodkiej czeremchy której gałązkę pozwoliłam sobie skraść i postawić w kuchni W oczekiwaniu na typowo majową pogodę, kiedy to w końcu będzie można zorganizować prawdziwy piknik pod chmurką, oszołomiona słodkim zapachem, pogrążyłam się dziś w gnieceniu ciasta na makaron. Prawdziwy domowy makaron z razowej, ekologicznej mąki i wiejskich jaj. Po leniwych dniach wypoczynku dodadzą energii potrzebnej do pracy.

O tym z czym podałam makaron, w kolejnym poście, tymczasem podaje przepis, który jest nieco przeze mnie zmodyfikowanym przepisem pochodzącym z książki kucharskiej z  1927 roku „Współczesna kuchnia domowa” Aliny Gniewkowskiej.

makarony

100 g mąki pszennej typ 850 BIO

150 g mąki pszennej razowej typ 2000 BIO

2 jaja „0″

½ łyżeczki soli

Przesiać mąkę na stolnicę, łyżką wybrać mąkę ze środka, wsypać odrobinę soli, rozbić so środka jajka zagniatamy ciasto. Początkowo trudno się formuje i kruszy, ale po pewnym czasie daje się zagnieść na dość twardo. Zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko po czym znowu pozostawiamy na pół godziny aby przeschło. Zwijamy ciasto w wałek i ostrym nożem kroimy w paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.