zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wegańskie drożdżówki z truskawkami

| 3 komentarzy

drozdzowkiMimo że sezon na truskawki powoli się kończy, ja ciągle mam na nie fazę. Jednak znudziły mi się już koktajle truskawkowe i truskawki z jogurtem. Nabrałam ochoty na coś innego, może mniej zdrowego, ale przepysznego (a co tam, dziś w końcu niedziela i to piękna), upiekłam więc drożdżówki z truskawkami. Ale nie jakieś tam zwykłe drożdżówki, a drożdżówki wegańskie, bez jaj, mleka i masła (czyli w sam raz również dla alergików), upieczone z mąki orkiszowej. A przepis znalazłam na blogu Kuchenne fantazje. Truskawki dałam zamiast jagód, jak podaje oryginalny przepis (ale na jagody też przyjdzie pora). Upiekłam je też w nieco innej formie niż podaje autorka.

drozdzowki2

Składniki:

75 g oliwy

250 ml mleka ryżowego

12 g suchych drożdży

szczypta soli

70 g cukru trzcinowego

50 dag mąki orkiszowej jasnej

2 szklanki truskawek zmiksowanych (lub rozgniecionych widelcem) z 2 łyzkami miodu (lub dżem)

Oliwę podgrzać z mlekiem. W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ciepłe mleko z oliwą. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po około godzinie podzielić ciasto na kawałki i uformować kuleczki. Lekko rozpłaszczyć je na stolnicy, zrobić w środku wgłębienie do którego włożyć truskawki. Ułożyć bułeczki  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok. 20 minut.

drozdzowki1

3 Komentarze

  1. Czyli coś absolutnie dla mnie;)

  2. urocze są te drożdżówki :)

  3. Mniam…

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.