zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Ziemniaczana zwana „chłopską”

| 2 komentarzy

ziemniaczana-2A w moim domu zwana również kryzysową, ponieważ według mnie to jedna z tańszych a dla mnie również jedna ze smaczniejszych sałatek, czyli tzw. „ pochwała prostoty”. Najlepsza jest z młodych ziemniaków gotowanych na parze w mundurkach, z  świeżo ukiszonymi ogórkami (takimi późnymi małosolnymi) i świeżym koperkiem. No właśnie ..i to tyle. Tylko trzy składniki a taka radość dla podniebienia. A, zapomniałam jeszcze o majonezie, najlepiej domowym, ale o nim innym razem. Dziś trochę więcej o ziemniakach..

Jako naród polski zjadamy ich bardzo wiele. Każdy z nas zjada ich w ciągu roku grubo ponad 100kg! Nie przychodzi nam jednak do głowy fakt, że nie tak znowu dawno nasi przodkowie zupełnie ich nie znali, kontentując się głownie zbożami. Kiedy się pojawiły były czymś tak cennym, że podawano je tylko na królewskich stołach. Do Europy prawdopodobnie przywieźli ziemniaka Hiszpanie pomiędzy rokiem 1550 a 1570. Europejską karierę rozpoczął ziemniak jako ciekawostka – rzadka osobliwość botaniczna, pielęgnowana przez hobbystów w ogródkach a nawet doniczkach. Tartufle, orzechy ziemne albo inaczej jabłka ziemne lub łuby zyskały też sławę jako środek leczniczy. Minęło trochę czasu zanim uznano go za przysmak i przeniesiono z ogrodów botanicznych oraz aptecznych na grządkę warzywną.

Drogę na pola utorował ziemniakowi głód.

Wokół ziemniaków krąży wiele mitów. Że tuczące, że nie zdrowe, po to przecież sama skrobia, że jak zje się na surowo to dostanie się gorączki (patent na nie pójście do szkoły, przeze mnie jednak nie testowany).

Na pewno niezdrowe a wręcz szkodliwe są ziemniaki smażone na tłuszczu. Smażenie ziemniaków w wysokiej temperaturze powoduje reakcję zawartych w kartoflach cukrów prostych (glukozy i fruktozy) i aminokwasów, w wyniku której powstaje akrylamid, związek chemiczny, który może wywoływać nowotwory.

Jedną z prostszych metod pozbycia się związków, które w trakcie smażenia reagują tworząc akrylamid, jest wymoczenie ziemniaków w wodzie przez około 2 godziny.**

Surowe ziemniaki zwierają węglowodany łatwo strawne które podczas gotowania przekształcają się w skrobię, która w połączeniu ze skoncentrowanym białkiem zakwasza środowisko w procesie trawienia.

Gotowane w mundurkach, najlepiej na parze ziemniaki stanowią jednak cenny pokarm ze względu na zawartość wysokowartościowego białka a także wielu cennych minerałów i witamin.

Wróćmy jednak do sałatki.

Składniki:

4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach na parze

4 ogórki małosolne lub kiszone

Pęczek Świerzego koperku

Pęczek szczypiorku

2 łyżki majonezu domowego

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sól, pieprz do smaku.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Podobnie ogórki. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać majonez i jogurt.

*Leszek Malicki „Tartufle, orzechy ziemne, łuby – czyli ziemniaki” AURA 4/1998

**http://www.roik.pl/zdrowe-smazenie-ziemniakow-nowe-sposoby/

2 Komentarze

  1. musiało być pysznie!

  2. to ulubiona sałatka mojego Lubego. prosta i jakże smaczna.
    ja ziemniaków za tuczące nie uważam- tuczą sosy i inne dodatki do nich.
    pozdrawiam;)

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.