slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Podpiwek retro. Na upały | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Podpiwek retro. Na upały

| 0 komentarzy

podpiwek1Lato w tym roku nas nie oszczędza. Ogólnie lubię słońce i temperaturę w okolicy 30 stopni, ale bez przesady… Kiedy jest gorąco chce się pić, jednak czysta woda nie wystarcza. Bardzo szybko z nas wyparowuje i ucieka wraz z potem. Podczas tegorocznych upałów wypróbowałam już wiele napojów orzeźwiających…

Różne ciekawe propozycje napojów świetnie gaszących pragnienie, podaje w sierpniowym Twoim Stylu Tessa Capponi – Borawska: od tradycyjnej lemoniady z wody soku z cytryny i brązowego cukru, po indyjskie lassi czyli jogurt z wodą gazowaną doprawiony miętą, solą , czosnkiem oraz przyprawami: kurkumą, szafranem, kminkiem.

A czy ktoś pamięta jeszcze podpiwek? Ale taki prawdziwy, robiony samodzielnie a nie kupowany w sklepach kwas chlebowy.

Dla mnie ten brązowy, słodkawy napój z bąbelkami zawsze będzie się kojarzył z wakacjami u babci i wyprawami nad rzekę z koszyczkiem pełnym smakowitych kąsków. Jako że w dzieciństwie byłam raczej niejadkiem, przysmaki te raczej mnie nie interesowały, chętnie jednak przybiegałam do babci co jakiś czas po szklaneczkę podpiwku…

Kiedy byłam trochę starsza, o podpiwku przypomniał sobie mój tata i co jakiś czas uskuteczniał jego produkcję. W całym domu pachniało wtedy słodem i drożdżami, potem rozlewaliśmy napój do specjalnych butelek z porcelanowym korkiem na drucie i wynosiliśmy do piwnicy.

Do niedawna w sklepach kupić można było gotową mieszankę na podpiwek firmy Delekta – tzw. Podpiwek Kujawski. Była to mieszanka jęczmienia, cykorii, chmielu i kilku innych składników. Niestety od pewnego czasu nigdzie nie mogę jej znaleść, a na jednym z forów kulinarnych przeczytałam, że prawdopodobnie Delekta zaprzestała produkcji podpiwku.

Zaczęłam się zastanawiać jak zrobić podpiwek zupełnie samodzielnie, bez żadnej gotowej mieszanki. Aż w końcu znalazłam przepis w jednej z moich starych książek kucharskich Aliny Gniewkowskiej z 1927 roku.

Jest to co prawda przepis na kwas chlebowy, który zasadniczo niewiele się jednak smakowo różni od podpiwku. Może ma nieco bardziej kwaskawy smak…

A oto przepis (w oryginalnej pisowni)

4 kilo wysuszonego na rumiano chleba pokruszyć na małe kawałki i wrzucać do drewnianej baryłki, zalać 10 garncami wrzącej wody. Po ostygnięciu wlać 50 g rozrobionych w wodzie drożdży. Po 12 godzinach płyn przecedzić, dodać 800 g cukru, sok z 2 – 3 cytryn. Zostawić tak na 12 godzin, potem płyn przecedzony rozlać w mocne butelki (najlepiej z porcelanowymi korkami), do każdej  butelki włożyc po jednym dużym rodzenku, zakorkować mocno, okręcić drutem i zalać pakiem. Po 24 godzinach napój gotowy. Taki kwas w piwnicy daje się długo przechowywać.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.