Lubię gotować i całkiem nieźle mi to wychodzi, jednak jeżeli chodzi o przetwory, mistrzynią jest moja mama. Jej marynaty, kiszonki, pikle zawsze są aromatyczne, warzywa chrupkie, a najdziwniejsze jest to, że praktycznie wszystkie przetwory robi ‚na oko”, bez jakiegokolwiek przepisu. Z trudem udało się jej spisać przepis na tę sałatkę…
Myślę, że sekret jej mistrzostwa tkwi również w przestrzeganiu pewnych zasad które przekazała jej babcia. Wiedzieliście np., że aby kiszone ogórki były w środku pełne i niedziurawe, trzeba je najlepiej robić tuż po nowiu?
Ponieważ Cukiniowy sierpień ciągle trwa, dziś jeden z przepisów mojej mamy na sałatkę z cukinii. Prosta, i smaczna. Polecam.
Składniki:
2 kg cukinii
2 cebule
2 marchwie
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soli, ziele angielskie
Marchewkę zetrzeć na tarce lub pokroić w krążki, cebulę pokroić w piórka i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cukinie pokroić w kostkę. Wszystko wraz zalewą wymieszać w większym garnku i gotować na małym ogniu 10-15 min od zagotowania. W tym czasie przygotować słoiczki. Gorącą sałatkę włożyć do słoiczków, mocno zakręcić i ustawić na ściereczce do góry dnem.