zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Cynamon. Jabłko. Zapach Świąt

| 0 komentarzy

Zapach cynamonu to dla mnie obok zapachu świerkowych igieł podstawowy zapach Świąt Bożego Narodzenia. Być może dlatego że od pewnego czasu korę cynamonu  stosuję jako ozdobę choinkową, a może dlatego że kiedyś jednym ze świątecznych deserów w moim domu było jabłko zapiekane z miodem, rodzynkami i orzechami…Najlepsze robiła moja babcia w kaflowym piecu. Dziś o pieczonych jabłkach powoli zapominamy. Ich miejsce zajęły inne łakocie: przeróżne wymyślne słodycze, ciasta…A ja pozwoliłam sobie o nich dziś przypomnieć…

Zapach świąt powoli zaczyna gościć w moim domu. W tym roku udało mi się wcześniej kupić prezenty. Niedziela upłynęła mi więc na ich pakowaniu w przerwie którego przygotowałam pyszne pieczone jabłko, aby jeszcze bardziej podkręcić świąteczną atmosferę. Nie mam co prawda w domu pieca kaflowego, ale jest inne rozwiązanie: specjalne gliniane naczynie które doskonale imituje warunki takiego pieca. Wykonane jest  z naturalnej, czystej gliny – glazurowanej na ich dnie. W środku zmieści się jedno  duże jabłko.

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezent dla najbliższych, może również przypomnicie im ten miły zwyczaj pieczenia jabłek z cynamonem…

Naczynie dostępne w naszym sklepie!

A oto przepis na pieczone jabłko:

1 jabłko

Łyżeczka miodu

Garść rodzynek

Szczypta cynamonu

Łyżka siekanych orzechów (laskowych lub włoskich)

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne na miejsce którego wsypujemy orzechy i rodzynki. Polewamy łyżka miodu, posypujemy cynamonem. Tak przygotowane jabłko umieszczamy w glinianym naczyniu do zapiekania jabłek. Pieczemy około 20 min w temp. 200 st. C

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.