slot gacor
https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Grahamki. Smaczne i proste | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Grahamki. Smaczne i proste

| 1 komentarz

Nazwa tych zdrowych bułeczek pochodzi od nazwiska amerykańskiego profesora i pastora, Sylwestra Grahama. Uczony ten, jako jeden z pierwszych skojarzył problemy trawienne swoich pacjentów z nadmiernym spożyciem produktów zrobionych z mąki wysoko oczyszczonej. Zwracał też uwagę na ogromną rolę  jaka spełniają w odżywianiu otręby…Grahamki wypieka się z mąki o wysokim typie 1850.Typowa mąka razowa powstaje przez zmielenie całego ziarna „na grubo”, natomiast mąka grahama powstaje w ten sposób, że ziarno dzielone jest na zarodek, bielmo i otręby. Części te mielone są oddzielnie a dopiero potem, po zmieleniu są mieszane.

Przepis na współczesne grahamki odbiega nieco od oryginalnego (bez zawartości drożdży i soli). Ze względu na dużą zawartość błonnika są bardzo sycące. No i oczywiście znacznie zdrowsze od zwykłych pszennych bułek wypiekanych z mąki wysoko oczyszczonej. Świeżo upieczone  mają chrupiącą skórkę i puszysty miąższ.

Składniki:

150 g maki pszennej razowej typ 1850 graham BIO

50 g dowolnych otrębów (ja dałam owsiane BIO)

25 g świeżych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

Pół łyżeczki soli

Pół łyżeczki cukru

1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże pokruszyć, wsypać do kubeczka, zalać połową ilości wody, dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.

Mąkę zmieszać z otrębami i z solą. Wlać drożdże i resztę wody, dodać łyżkę oliwy. Wszystko wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na około 45 min. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze kawałki ( z podanej porcji wychodzą 4 bułeczki). Naciąć nożem lub znacznikiem do bułeczek, posmarować wodą lub mlekiem. Odstawić jeszcze na 10 min aby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. 210 st ok. ½ godz.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.