slot demo slot gacor demo slot slot gacor hari ini slot deposit pulsa demo slot slot deposit pulsa slot gacor terbaik slot gacor thailand slot gacor hari ini slot deposit pulsa

slot terbaik slot gacor 2023 slot dana jendralsmaya slot dana slot gacor hari ini slot demo slot 2023 slot gacor 2023 slot gacor slot deposit pulsa tanpa potongan slot gacor terbaik slot maxwin slot terbaik
Grahamki. Smaczne i proste | Ekoquchnia

zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Grahamki. Smaczne i proste

| 1 komentarz

Nazwa tych zdrowych bułeczek pochodzi od nazwiska amerykańskiego profesora i pastora, Sylwestra Grahama. Uczony ten, jako jeden z pierwszych skojarzył problemy trawienne swoich pacjentów z nadmiernym spożyciem produktów zrobionych z mąki wysoko oczyszczonej. Zwracał też uwagę na ogromną rolę  jaka spełniają w odżywianiu otręby…Grahamki wypieka się z mąki o wysokim typie 1850.Typowa mąka razowa powstaje przez zmielenie całego ziarna „na grubo”, natomiast mąka grahama powstaje w ten sposób, że ziarno dzielone jest na zarodek, bielmo i otręby. Części te mielone są oddzielnie a dopiero potem, po zmieleniu są mieszane.

Przepis na współczesne grahamki odbiega nieco od oryginalnego (bez zawartości drożdży i soli). Ze względu na dużą zawartość błonnika są bardzo sycące. No i oczywiście znacznie zdrowsze od zwykłych pszennych bułek wypiekanych z mąki wysoko oczyszczonej. Świeżo upieczone  mają chrupiącą skórkę i puszysty miąższ.

Składniki:

150 g maki pszennej razowej typ 1850 graham BIO

50 g dowolnych otrębów (ja dałam owsiane BIO)

25 g świeżych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

Pół łyżeczki soli

Pół łyżeczki cukru

1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże pokruszyć, wsypać do kubeczka, zalać połową ilości wody, dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.

Mąkę zmieszać z otrębami i z solą. Wlać drożdże i resztę wody, dodać łyżkę oliwy. Wszystko wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na około 45 min. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze kawałki ( z podanej porcji wychodzą 4 bułeczki). Naciąć nożem lub znacznikiem do bułeczek, posmarować wodą lub mlekiem. Odstawić jeszcze na 10 min aby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. 210 st ok. ½ godz.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.