zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Zupa naleśnikowa czyli rosół inaczej

| 0 komentarzy

Mimo że sezon na rozgrzewające zupy dobiega końca, w moim garnku właśnie kipi rosół. Jakoś tak się co roku zdarza, że wszelkie choróbska grypopodobne łapią mnie na początek i na koniec zimy. Tak też jest obecnie. Chociaż wiosna na oknem namawia na spacer, ja ostatnie dni spędziłam w łóżku. Na szczęście, jak mawiały nasze babcie „nie ma nic lepszego na chorobę niż wzmacniający rosołek”, tak więc kolejna już jego porcja nabiera swojej mocy w mojej kuchni…

Taki rozgrzewający i wzmacniajmy rosołek gotować należy co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Zarówno ten drobiowy, wołowy jak i warzywny jest skarbnicą mikroelementów.  Najlepiej do przygotowania rosołu używać warzyw pochodzących z upraw ekologicznych, gdyż te hodowane z użyciem chemii rolnej mogą zawierać jej szkodliwe dla zdrowia pozostałości, które uwalniają się podczas gotowania.

Dotyczy to również mięsa, jeśli gotujemy rosół drobiowy lub wołowy.

Poniższy przepis na rozgrzewający bulion warzywny jest zgodny z kuchnią pięciu przemian i pochodzi z książki Barbary Kuligowskiej – Dudek  „Dieta długowieczności – gotowanie według Pięciu Przemian”

rosol1

Składniki:

2,5 litra wody

10 ziaren jałowca, 3-4 listki laurowe

2 marchewki

2 pietruszki

1 cm świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

1 cebula

Kawałek selera

10 ziaren pieprzu

1 łyżeczka soli, kawałek glonu kombu (opcjonalnie)

Natka pietruszki do posypania

Wodę zagotować. Warzywa obrać. Do gotującej wody dodać wszystkie wymienione składniki zachowując kolejność.  Bulion gotować 2 – 3 godziny. Można go przechowywać w lodówce kilka dni.

Rosól najczęściej jadamy z makaronem. Ja jednak, zainspirowana TYM wpisem na jednym z blogów kulinarnych, postanowiłam podać go z naleśnikami. Oczywiście razowymi według TEGO przepisu. Naleśniki po usmażeniu zrolowałam i po ostygnięciu, pokroiłam na 1 centymetrowe kawałki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.