zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Majonez domowy

| 3 komentarzy

Wasze domy z pewnością świecą już czystością a okna oślepiają blaskiem :). Mazurki pewnie upieczone, żurek ugotowany…Ale jeśli  przypadkiem zabraknie Wam majonezu do jajek lub świątecznych sałatek, polecam zrobić go samodzielnie.

Mój pierwszy domowy majonez powstał parę lat temu właśnie podczas ostatnich przed świątecznych przygotowań. W ostatniej chwili zorientowałam się że kupiłam o jeden słoiczek majonezu za mało. A wiadomo: nie wyobrażamy sobie Wielkanocnego stołu bez jajek, a jak dla mnie i mojej rodziny, nie ma jajek bez  dobrego majonezu… Na szczęście miałam pod ręka wszystkie potrzebne do jego ukręcenia składniki: żółtka, olej, musztardę i sok z cytryny…

Majonez który kupujemy w sklepach ma często nieco  bogatszy skład, co wcale nie jest zaletą. Można w nim znaleźć: białka sojowe, substancje zagęszczające, stabilizujące, ocet spirytusowy a niektóre nawet nie mają prawdziwych jaj, tylko proszek jajeczny. Dal mnie to wystarczający powód żeby zrobić go samodzielnie w domu, co nie zajmuje wcale dużo czasu.

Poniższy przepis pochodzi z ksiązki Rii Tummers z przepisami w diecie Montigniaca.

Domowy majonez

Składniki:

2 żółtka

Łyżeczka soku z cytryny (w zależności od preferencji możemy dać trochę mniej lub więcej)

Łyżeczka musztardy

Około 200 ml oleju słonecznikowego ( w oryginale arachidowego)

Sól, pieprz do smaku.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gdyby majonez się zważył można dodać łyżkę gorącej wody, wtedy masa odzyska właściwą konsystencję.

Żółtka utrzeć w miseczce z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Cienkim strumyczkiem dolewać po trochu ojej, cały czas ubijając masę. Olej wlewamy aż majonez osiągnie odpowiednią gęstość. Na koniec doprawić jeszcze w miarę potrzeby, solą, pieprzem lub sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest za gęsty, lub jeśli chcemy aby był bardziej „lekki” możemy dodać naturalnego, chudego jogurtu.

Ciekawym pomysłem na Wielkanoc jest tzw.„zielony majonez”. Do świeżo ukręconego majonezu dodajemy pokrojone drobniutko świeże zioła: np. pietruszkę, koperek, rzeżuchę, szczypiorek. Taki majonez ładnie prezentuje się na stole i ma ciekawy, ziołowy smak.

A na koniec moi drodzy chciałabym Wam życzyć szczerej radości w te Święta, miłego czasu spędzonego z najbliższymi, prawdziwego, błogiego odpoczynku. Cieszcie się pięknem wiosny i czerpcie z niej to co najlepsze. WESOŁYCH ŚWIĄT!!

Edyta Żuk- Kempa

3 Komentarze

  1. Spokojnych i wspanialych Swiat Wielkiej Nocy!

  2. Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)

  3. Dziękuję serdecznie i Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.