W tym roku bardziej niż zwykle cieszę się na zbliżające się święta Wielkanocne. Być może dlatego, że zapowiadają się wyjątkowo wiosennie. Roślinność się zieleni, ptaki śpiewają, jednym słowem przyroda budzi się do życia i napawa optymizmem. A w związku z niewielkim odstępem czasu między Świętami a długim majowym weekendem, zaraz po świętach wybieram się na urlop w naprawdę piękne miejsce, o którym nie omieszkam napisać. Ale to w swoim czasem. Póki co, przede mną przygotowywania świątecznych potraw i ostatni dzwonek aby nastawić zakwas na żurek…
Żurek to jedna z tradycyjnych potraw polskich jedzonych na Wielkanoc, ale nie tylko. Ta kwaskowata zupa, podawana najczęściej z ugotowanym na twardo jajkiem, znana również pod nazwą barszcz biały. Ale ciągle nie wiem czy to jedno i to samo, czy może zupy te różnią się nieco między sobą.
Niektórzy preferują go w wersji ekspresowej i przygotowują z torebki, czego zdecydowanie nie polecam. Inni wysilają się trochę bardziej i zaopatrują się w gotowy zakwas na żurek sprzedawany w butelkach lub kartonach, a resztę przygotowują sami. Dla mnie jednak żurek idealny, to taki na samodzielnie zrobionym zakwasie, którego zrobienie jest banalnie proste.
Żurek taki ma wyrazisty smak, piękny aromat i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Raz przygotowany może być w lodówce przechowywany nawet 2 tygodnie.
A oto przepis:
Składniki:
1 szklanka mąki razowej żytniej BIO, najlepiej świeżo zmielonej
1 litr letniej wody
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki majeranku
Skórka z 1 kromki razowego chleba na zakwasie
Do glinianego lub kamionkowego garnka wsypujemy mąkę, mieszamy ją dokładnie z połową wody aby nie było grudek. Wlewamy resztę wody, znowu mieszamy i dodajemy ząbki czosnku, pozostałe przyprawy i skórki od chleba. Przykrywamy lnianą ściereczką i stawiam w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Kiedy zakwas wyraźnie skwaśnieje, wyjmujemy z niego skórki i przyprawy i przelewamy do słoiczka lub od razu przygotowujemy żurek.
2 Komentarze
Skomentuj