zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • slide99

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Wiosenna zupa z fasolki mung

| 2 komentarzy

Fasolka mung to jedna z moich ulubionych strączkowych. Jadam ją zarówno gotowaną  jak również w postaci podkiełkowanej. Bardzo odpowiada mi słodkawy smak jej kiełków przypominający smak świeżego, zielonego groszku. Teraz na wiosnę dodaje je niemal do wszystkich surówek i sałatek. W  fasolce tej cenię również to, że przed gotowaniem nie wymaga długiego namaczania, wystarczy tylko spłukać. Nadaje się więc do szybkich i zdrowych dań….

Fasolka mung jest szczególnie polecana na wiosnę. A to dlatego że doskonale oczyszcza wątrobę. Świetnie  nadaje się więc do wszelakich programów wiosennego odtruwania. Ogólnie, jak każda fasola jest cennym źródłem białka. Zawiera ponadto dużo witamin (A, B, C i E) i soli mineralnyc

Za faworyta wśród dań z jej udziałem uważam zupę, która oprócz  wspaniałego smaku ma jeszcze jedną zaletę: robi się ją naprawdę szybko. Polecam!

Zupa z fasolki mung

1 szklanka fasolki mung

1 sredni por

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

1 korzeń pietruszki

1 ząbek czosnku.

łyżka masła lub oliwy

przypraw:; sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek.

Fasolkę wypłukać i wrzucić do gotującej wody. Marchewkę, seler naciowy i pietruszkę zetrzeć na tarce. Por (białą część) pokroić w pół krążki, posolić  i poddusić na maśle lub oliwie razem z czosnkiem, po czym dodać do zupy. Gotować aż fasolka będzie miękka (ok. 10-15 min). Dodać przyprawy.

2 Komentarze

  1. Musze wypróbować i wykorzystać moje zapasy fasolki! Kiełkowaną również bardzo lubię
    Pozdrawiam
    Natka

  2. Wg Pani Bozeny Zak – Cyran – dietetyczka, dietoterapełtka ” Alchemia pożywienia”
    fasole ( oprucz mung ) moczymy 12 h. Następnie wylewamy wodę, gotujemy fasole do wrzenia w nowej wodzie. Odlewany wodę, tak 2 razy. Do ostatniej wody w ktorej bedzie juz gotowana wrzucamy liść glonu – lisc do suschi( kilka cm )gotujemy 20min bez przykrycia. Nastepnie zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, solimy przyprawiamy – odrobiną kminku. Gotujemy do miękości az woda wyparuje. W ten sposób gotowania pozbywamy się szkodliwych dla organizmu puryn ktore odkładają sie w UWAGA w stawach !!! Prawidłowy sposób moczenia, gotowania i przyprawiania produktów stączkowych staje się lżej strawny i bardziej wartościowy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.