Fasolka mung to jedna z moich ulubionych strączkowych. Jadam ją zarówno gotowaną jak również w postaci podkiełkowanej. Bardzo odpowiada mi słodkawy smak jej kiełków przypominający smak świeżego, zielonego groszku. Teraz na wiosnę dodaje je niemal do wszystkich surówek i sałatek. W fasolce tej cenię również to, że przed gotowaniem nie wymaga długiego namaczania, wystarczy tylko spłukać. Nadaje się więc do szybkich i zdrowych dań….
Fasolka mung jest szczególnie polecana na wiosnę. A to dlatego że doskonale oczyszcza wątrobę. Świetnie nadaje się więc do wszelakich programów wiosennego odtruwania. Ogólnie, jak każda fasola jest cennym źródłem białka. Zawiera ponadto dużo witamin (A, B, C i E) i soli mineralnyc
Za faworyta wśród dań z jej udziałem uważam zupę, która oprócz wspaniałego smaku ma jeszcze jedną zaletę: robi się ją naprawdę szybko. Polecam!
Zupa z fasolki mung
1 szklanka fasolki mung
1 sredni por
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 korzeń pietruszki
1 ząbek czosnku.
łyżka masła lub oliwy
przypraw:; sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek.
Fasolkę wypłukać i wrzucić do gotującej wody. Marchewkę, seler naciowy i pietruszkę zetrzeć na tarce. Por (białą część) pokroić w pół krążki, posolić i poddusić na maśle lub oliwie razem z czosnkiem, po czym dodać do zupy. Gotować aż fasolka będzie miękka (ok. 10-15 min). Dodać przyprawy.
2 Komentarze
Skomentuj