Maj już sie kończy, a ja się właśnie zorientowałam, że na Eko Quchni nie umieściłam jeszcze żadnego przepisu ze szparagami. Dlatego dziś szybki przepis na sałatkę z kaszą jaglaną i szparagami. Szparagi nie grają tu co prawda „pierwszych skrzypiec”, ale są ciekawym dodatkiem…
Sałatka jest orzeźwiająca i chrupiaca dzięki selerowi naciowemu, ogórkowi i imbirowi marynowanemu, ale jednocześnie bardzo pożywna dzięki kaszy jaglanej. Doskonale nadaje się do pracy na drugie śniadanie albo na weekendowy piknik.
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
4 małe ogórki gruntowe
3 łodygi selera naciowego
¼ filiżanki marynowanego imbiru (takiego jak do shusi) Mozna więcej ale wtedy będzie bardziej ostro
Pęczek koperku
Pęczek zielonych szparagów
½ avokado
dressing:
oliwa z oliwek
sok z ½ cytryny (lub 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru)
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy łagodnej
Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody na sypko. Szparagi czyścimy, kroimy na 3 cm kawałki i gotujemy na parze. Ogórki i awokado kroimy w drobna kostkę, seler naciowy w cienkie plasterki, imbir w cienkie paseczki. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki dressingu. Kiedy kasza i szparagi ostygną, łączymy je z surowymi warzywami, mieszamy z sosem, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Można dodac drobno pokrojony, łody koperek.
* To świetne połaczeniepołączenie znalazłam w majowym wydaniu Wysokich Obcasów Extra, jako propozycję Prof. Magdy Środy na sałatke wielkanocną.
6 Komentarze
Skomentuj