zdrowo, pysznie i ekologicznie…

  • Zdrowo - EKO Quchnia

  • Pysznie - EKO Quchnia

  • Ekologicznie - EKO Quchnia

  • To EKO Quchnia

Sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

| 6 komentarzy

Maj już sie kończy, a ja się właśnie zorientowałam, że na Eko Quchni nie umieściłam jeszcze żadnego przepisu ze szparagami. Dlatego dziś szybki przepis na sałatkę z kaszą jaglaną i szparagami. Szparagi nie grają tu co prawda „pierwszych skrzypiec”, ale są ciekawym dodatkiem…

Sałatka jest orzeźwiająca i chrupiaca dzięki selerowi naciowemu, ogórkowi i imbirowi marynowanemu, ale jednocześnie bardzo pożywna dzięki kaszy jaglanej. Doskonale nadaje się  do pracy  na drugie śniadanie  albo na weekendowy piknik.

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej

4 małe ogórki gruntowe

3 łodygi selera naciowego

¼ filiżanki marynowanego imbiru (takiego jak do shusi) Mozna więcej ale wtedy będzie bardziej ostro

Pęczek koperku

Pęczek zielonych szparagów

½ avokado

dressing:

oliwa z oliwek

sok z ½ cytryny (lub 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru)

łyżeczka miodu

łyżeczka musztardy łagodnej

Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody na sypko. Szparagi czyścimy, kroimy  na 3 cm kawałki i gotujemy na parze. Ogórki i awokado  kroimy w drobna kostkę, seler naciowy w cienkie plasterki, imbir w cienkie paseczki. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki dressingu. Kiedy kasza i szparagi ostygną, łączymy je z surowymi warzywami, mieszamy z sosem, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Można dodac drobno pokrojony, łody koperek.

* To świetne połaczeniepołączenie znalazłam  w majowym wydaniu Wysokich Obcasów Extra, jako propozycję Prof. Magdy Środy na sałatke wielkanocną.

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola *.